По повод 65-годишнината на Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян, днес се проведе Национален форум на тема "Библиотеките – важен фактор в обществения, образователния и културния живот на общността“, предаде репортер на "Фокус“. На него присъстваха зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, председателят на Общинския съвет в Смолян Димитър Кацаров, зам.-областният управител Боян Симеонов, представители на библиотеки от Смолян, Златоград, Асеновград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали и много други гости. Специален поздрав за годишнината на библиотеката отправиха децата от детска градина "Зорница“.

Директорът на регионалната библиотека Милка Матева заяви, че днес е специален момент в историята на библиотеката, защото отбелязват 65-годишнина от основаването й. "2024 година е знакова и знаменателна, защото се изпълват 65 лета от съграждането на единственото и неразрушимо съкровище на българския дух и паметта на нацията. Години наред ръководители и колеги са оставили ярки следи в своя професионален път по пътя на опазването и съхраняването на книжния фонд за привличане на повече читатели, за да бъде днес библиотеката съвременен информационен център, предлагащ достъп до култура, възможности за самообразование и социални контакти“, отбеляза Матева.

Тя припомни, че библиотеката в Смолян започва да пише своята история през 1959 г. като окръжна методична библиотека на базата на библиотеката в НЧ "Христо Ботев“. От нея тя наследява 6000 тома литература, а днес разполага с 248 000 тома. "Знакова е 1985 г., когато библиотеката получава своя втори дом – с модерна за времето си база. Събраното книжно богатство през изминалите десетилетия е безценен дар и вярвам, че с достойнство ще го съхраняваме, ценим и умножаваме за идните поколения“, допълни директорът на библиотеката. Тя изказа своята благодарност на основателите, партньорите и дарители, както и на екипа затова, че днес библиотеката е един от най-активните регионални културни институти в област Смолян. Матева уточни, че библиотеката е институция изцяло ориентирана към непрекъснато променящите се потребности на своите читатели и потребители. Нека продължаваме да пишем историята на библиотеката заедно, призова още Милка Матева.  

Поздравления за годишнината на библиотеката отправиха официалните гости Марин Захариев, Димитър Кацаров и Боян Симеонов.

Доц. Д-р Анета Дончева – председател на Българската библиотечно-информационна асоциация заяви, че асоциацията обединява както библиотеки, така и индивидуални членове. Тя благодари на библиотеката като колективен член на организацията и на колегите, кого изключително активно участват в дейността. "Целта ни е да осигурим конституционното право на нашите граждани за достъп до информация. Стремим се през цялото време да следваме тази цел и да я изпълняваме. Не разсъждавайте за библиотеките като храм на духовността, а като необходимо място за гражданите, за да може те да получат достъп до информация, образование и култура. Библиотеките се стремят по всякакъв начин да бъдат помощник на гражданите за подобряване на техния начин на живот. Целта е и библиотеките да се превърнат в места, които могат да обединят хората, за да си комуникират“, посочи доц. Дончева. Тя допълни, че въпреки че през последните години е имало дискусии, че библиотеките ще изчезнат, те са се превърнали в едни изключително важни обществени места, обвити във важни обществени сгради. "Най-модерните постижения на архитектурата, дизайна и баухаус, са въплътени в сгради на библиотеките. Построиха се уникални библиотеки, за да се превърнат в обществени комуникационни центрове. Радвам се, че библиотеката и колегията разбира тези цели и насоки и работи за гражданите и хората и за децата като бъдещо поколение“, отбеляза доц. Дончева и призова властта и общността да помагат на библиотеката.

Националният форум в Смолян продължи с дискусии по различни теми и представяне на доклади от представители на библиотеки в страната.  

В края на форума бе открита и изложба "65 г. Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – територия на духа“.