Празничната програма на Добрич на 3 март ще започне с панихида в храм "Св. Георги" в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. Началото е в 9:00 ч., предаде репортер на "Фокус". В 9:30 ч. от храма до Мемориален комплекс "Хан Аспарух“ ще потегли празнично шествие "Първите“, водено от ученици и преподаватели на Професионална гимназия по туризъм "П. К. Яворов“. Това е многогодишна традиция, в която всяка година участват различни добрички училища, а техни възпитаници носят портрети на видни български личности, допринесли за съхраняване на народния дух и нашата свобода.

В 10:00 ч. на Мемориалния комплекс "Хан Аспарух“ и Костницата на загиналите воини ще се състоят поклонение и военен ритуал за издигане на националното ни знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич. Ще бъдат положени цветя от признателните потомци. 

В 12:00 ч. на площад "Свобода“ ще започне празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Коста Костов и музикален ръководител Живко Желев. 

От 11:00 ч. до 13:00 ч. на площад "Свобода“ ще се състои Караул на паметта с ученици от СУ "Св. Климент Охридски“. Това е също обичана от добричани традиция - младите хора представят знаци на историята ни, които поколенията трябва да познават и пазят, защото това е част от нашата култура и национална идентичност.

Жулиета НИКОЛОВА