В Кюстендил се състоя възпоменание за 50-годишнината от смъртта на Димитър Пешев, предаде репортер на "Фокус“. На тази дата, преди 50 години ни напусна небезразличния човеколюбец, съхранил състрадание и милосърдие към хората, спасителят на българските евреи Димитър Пешев. "Това е и поводът днес всички ние да сме тук, за да изкажем своята признателност, защото именно признанието е началото на дългия път за премахване на забвението… За да помним и в бъдеще, днес открехваме вратата на историята, в която за този кюстендилец има запазено светло и достойно място!"

Така започна възпоминателната церемония, състояла се на площад "Велбъжд“, пред паметния знак на българския политик.

Доц. д-р Ангел Джонев говори пред присъстващите кюстендилци и гости на града за живота, делото и смъртта на Праведника на света - големия политик и общественик, Спасителят на българските евреи Димитър Пешев.

Димитър Пешев е роден на 13 юни 1894 година в Кюстендил. Учи в кюстендилските училища, обучава се в императорския лицей в Солун 1910-1912 година, а след това завършва престижната Кюстендилска гимназия. Той взема участие във войните за национално обединение 1912-1913 и 1915-1918 г. Краят на въоръжения конфликт му дава възможност да завърши право в Софийския университет и да започне работа като съдия в провинцията и столицата, а след 1932 година и като адвокат в София.

Животът на Пешев се променя след преврата от 19 май 1934 година. Той е назначен за министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). В това му качество се опитва да въведе гражданския брак в държавата, но среща съпротивата на вероизповеданията и на православната църква. Влиза и в противоречия с министъра на войната ген. Христо Луков. Отстранен от изпълнителната власт, Пешев продължава да се занимава с политика, като участва в изборите за XXIV ОНС, избран е за народен представител, а при конструиране на Парламента и за негов подпредседател. На изборите за XXV ОНС отново е избран за депутат и по-сетне за подпредседател на Народното събрание. Подкрепя присъединяването на Добруджа, Македония, Тракия и Западните покрайнини към България, но застава против обявяване на война на Великобритания и САЩ. Участието на България в Тристранния пакт за него е необходимата отстъпка за осъществяване на националното обединение. Не се противопоставя на приемането на Закона за защита на нацията.

В началото на март 1943 година Димитър Пешев следи с тревога слуховете за подготвяно изселване на евреите от Царството в източните области на Германия. Първите сведения той получава от дупнишкия си колега Димитър Икономов. Притесненията му са подсилени от докладите на кюстендилския околийски управител Любен Милтенов. Сутринта на 9 март 1943 година той е запознат с конкретни факти от пристигналата от Кюстендил специална делегация в състав Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. Димитър Пешев веднага иска среща по въпроса с премиера и след отказ настоява за такава с министъра на вътрешните работи Петър Габровски. Той предвожда групата депутати, която заставя министъра да отмени заповедта за депортацията на евреи от довоенните предели на България.

Пешев продължава своя натиск и подготвя специално писмо, подписано от 43 народни представители, което е връчено на премиера Богдан Филов. Предприетите действия са своеобразен бунт в правителственото мнозинство и предизвиква бърза реакция. В края на март 1943 г. Пешев е отстранен от подпредседетелския пост в Парламента. Поставен е под наблюдение от царската Държавна сигурност.

След деветосептемврийския преврат Пешев е арестува и осъден на 15 години затвор от "Народния съд". Амнистиран е след малко повече от година, но остава без възможност да практикува професията си и имуществото му е конфискувано. До края на дните си живее в апартамента на своята сестра заедно със семейството й. В периода на социализма участниците в кюстендилската акция за спасяване на евреите не получават необходимото признание. От Държавата Израел се правят стъпки на благодарност. В началото на 70–те години на ХХ век още приживе Димитър Пешев е признат от мемориала "Яд Вашем" за "праведник на света". Пешев умира на 20 февруари 1973 година в София.

Едва след демократичните промени в Република България заслугите му за взети предвид и заедно с останалите участници в кюстендилската акция за спасяването на българските евреи през 1997 година посмъртно е удостоен с най-високия държавен орден "Стара планина", I степен. Провъзгласен е за "почетен гражданин на Кюстендил". Паметници на Димитър Пешев са издигнати в Кюстендил и София, бюст е поставен в сградата на Съвета на Европа в Страсбург, паметни плочи има в "Яфо“, квартал на Тел Авив, Израел и в Киев, Украйна. Наименувани са улици, сред които и във Вашингтон, столицата на САЩ.

По време на възпоменанието приветствие бе отправено от Ангел Банджов - представител на Министерство на външните работи на Република България, в което той подчерта изключителния принос на Димитър Пешев за осъществяването на едно от най-светлите и паметни събития в националната ни история.

Паметта на Димитър Пешев бе почетена с едноминутно мълчание под звуците на Духовия оркестър на Община Кюстендил. Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация - Кюстендил, Община Кюстендил, Общински съвет- Кюстендил, Министерство на външните работи на Република България, Организация на евреите в България - "Шалом", Кюстендил. Цветя бяха изпратени от Посолството на Държавата Израел в България. Цветя бяха поднесени от представители на политически партии, неправителствени организации и граждани.

Събитието бе част от националната програма за отбелязване на 80 години от Спасяването на българските евреи от Холокоста.

Венцеслав ИЛЧЕВ