В Кюстендил се организира възпоменателно събитие във връзка с 50-годишнината от смъртта на Димитър Пешев. Това съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Поклонението ще започне от 11.00 часа пред паметника на спасителя на българските евреи, издигнат на площад "Велбъжд“ в града. След поклонението се предвижда посещение на къщата музей "Димитър Пешев“.

На 20 февруари се навършват 50 години от смъртта на Димитър Пешев, виден кюстендилец, юрист и политик. През март 1943 година заедно с депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суичмезов, учителя Владимир Куртев и адвоката Иван Момчилов участва в Кюстендилската акция по спасяване на българските евреи.

Подготвя и изпраща специално писмо-изложение до министър-председателя Богдан Филов, подписано от още 42 народни представители, в което се настоява да спре подготвяната депортация от довоенните предели на България.

Поради тази дръзка демонстрация в защита на евреите Димитър Пешев е отстранен от поста подпредседател на Народното събрание.

Достойното му дело е почетено, като е провъзгласен от мемориала "Яд Вешем“ в държавата Израел за "Праведник на света“. Награден е с най-високото отличие на Република България – орден "Стара планина“ I степен. Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Кюстендил“.

Събитието е част от програмата за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи.

Венцеслав ИЛЧЕВ