Беше авария, абсолютен инцидент. Това съобщи Иван Станев - мениджър завод в "Девин" ЕАД, във връзка със замърсяването на река Девинска, предаде репортер на "Фокус".

"Днес извършихме зарибяване на река Девинска. Бяха пуснати 120 кг пъстърва. Това е само първата стъпка от това, което ние смятаме да организираме с Българския ловно-рибарски съюз и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Това е наша съвместна акция", обясни той.

"Девин" ЕАД като фирма винаги е работила за благото на града вече 30 години. Ние даваме работа на повече от 200 човека, които са оттук и от района. Фирмата е местна. Нашият бизнес е такъв, че ние трябва да сме тук и затова много отдавна се грижим за града и природата. Ние сме международна фирма и в нашето ДНК е заложено да работим за благото на природата", изтъкна Станев.

Той уточни, че за първи път правят зарибяване, но смятат да продължат. Имат много други различни акции. "Имахме залисявания, които правим няколко пъти вече. Работим с местното ВиК по поддръжката на водопровода на града и го почистваме два пъти в годината".

"Не мога да кажа, че има връзка, защото все още нищо не е установено. Разследването все още тече. Но понеже ние сме част от общността и виждаме, че хората бяха много притеснени, решихме да направим нещо без да го афишираме. Просто искаме хората да са добре", каза още мениджърът.

"На 4 август имахме авария в завода, която причини изтичане на отпадни води за около един-два часа в реката. Моите хора направиха всичко възможно да го предотвратят, но грешки стават. Авария беше. Това не е нещо, което е редовно. Абсолютен инцидент", поясни Станев.

"Ние от три дни, съвместно с нашите партньори, контролираме качеството на водата. Мога да кажа с отговорност, че качеството на водата в момента е идеално за зарибяване. Всички параметри, които са важни за живота на аквакултурите вътре са в отлични норми", подчерта той.

"Фокус" припомня, че е образувано е досъдебно производство по случая.