Добър пример дадоха днес жители на варненския район "Аспарухово“, видя репортер на Радио "Фокус“ – Варна. Аспаруховци се  заеха с освежаването на детска площадка, която системно е обект на вандалски прояви. От сутринта хората боядисваха съоръженията, които в момента са освежени и очакват малчуганите.

"Освежените детски площадки в район "Аспарухово" вече са 12!

Днес пребоядисахме кътовете на ул. "Перник" до номер 5а, ул. "Перник" зад бл. 2, ул. "Мур" до бл.10 и ул. "Злетово" пред бл.2.

Сърдечно благодаря на колегите, които взеха присърце инициативата и приеха личната ми кауза и за своя! Резултатите носят радост за всички нас!“, сподели кметът на района Ивайло Маринов.

Това обаче далеч не решава проблема с вандалските прояви в квартала.

Системно жителите на "Аспарухово“ се натъкват на изкъртени пейки, счупени съоръжения на детските площадки, а "любимите“ места за разруха си остават подлезите и пасарелката. Така например, редовна жертва на агресивни изблици стават асансьорите на надлеза, който се ползва предимно от майки с колички и възрастни хора, за които изкачването на стълбите е непосилна задача. Откраднати лампи, изрисувани стени, счупени части от асансьорите – това са само малка част от гледката.

"Аз съм майка на близнаци и използването на стълбите е мисия невъзможна. Всеки път, когато някой реши да счупи нещо в асансьора и той стане неизползваем се налага да вървя много, за да пресека улицата на светофар. Понякога имам късмет и непознат да ми помогне с количката, но не мога да разчитам, че всеки път ще има някой на стълбите, за да ми помогне. За мен най-добрият вариант е да се въведе видеонаблюдение и вандалите да бъдат глобени. По друг начин не знам дали ще може да бъде решен този проблем, който засяга всички нас", категорична бе Дора Веселинова. 

И макар районното кметство бързо да организира ремонт на съоръженията, това отнема време, а хората междувременно негодуват, защото вандалите продължават да чупят и унищожават.

Кметът Ивайло Маринов редовно призовава да се уважава и пази общинската собственост, която е на всички, но явно призивът му остава нечут от шепа хора, които чупят без да се замислят за последиците.

Десислава ВАСИЛЕВА