През тази година Община Варна ще продължи работата си по подготовката на проектни идеи и последващи проектни предложения за кандидатстване по Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Това е основният инструмент за реализация на Плана за интегрирано развитие на Община Варна (ПИРО) за периода 2021-2027 година. Това заяви заместник-кметът по правните въпроси и общинска собственост Диан Иванов, който участва в работната среща на групата за наблюдение на изпълнението на ПИРО. Събитието се проведе в зала "Пленарна“ на Община Варна с участието на членовете на работната група.

По време на срещата бе отчетено, че в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост през 2023 г. Община Варна е подала за оценка 107 проектни предложения, като от тях 95 са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. През септември миналата година е подадена и Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с името "Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“. Концепцията се реализира съвместно с още 10 партньорски организации. През отчетната година е приключи изпълнението на по-голямата част от проектите от програмен период 2014-2020 година, посочиха експертите от дирекция "Европейски и национални оперативни програми“.

По време на срещата беше отчетено, че най-голям напредък в Програмата за изпълнение на ПИРО е отчетен в приоритет 5, който включва проекти за интегрирана и достъпна градска и извънградска среда, благоустрояване на междублокови пространства и други елементи на инженерната инфраструктура.

Годишните доклади от наблюдението на изпълнението на ПИРО са основа за изготвянето на междинна и последваща оценка, която се прави от независими експерти, посочиха от ресорната дирекция. Документът трябва да бъде внесен и в Общинския съвет, като срокът е 31 март 2024 г.