През август екипът на "Фокус" ви запозна с безконтролното паркиране в Стария град.

Припомняме, че достъпът на автомобили до Стария Пловдив трябва да бъде контролиран и по възможност силно ограничен. В него трябва да бъдат допускани с коли само граждани, които живеят там, както и гости на хотелите и ресторантите и спедиторски автомобили или такива със специален режим, или поне така е според приетите правила.

След множество разговори с различни институции, те нямаха конкретен отговор защо ситуацията с паркирането е лишена от контрол, а небрежно си прехвърляха отговорността. 

В един от разговорите с директора на "Общинска охрана" Димитър Палашев стана ясно, че няма конкретна статистика за санкционираните в района. Той ни обеща, че я създаде и след месец ще даде справка от нея.

Екипът на "Фокус" се свърза месец по-късно с него, за да разберем има ли създадена такава и има ли нарушители. 

От него разбрахме, че са санкционирани общо 29 автомобила в района на архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив“.

Едни от тях са на ул. "4 януари" и то в различни категории:

При знак за забранено паркиране са 9 броя автомобили, а 3-ма от нарушителите са спрели до друго МПС. Санкциониран за спиране отляво в посока на движението е само един гражданин, а върху тротоара - двама. Още трима души са глобени за неправилно спиране на улицата.

На ул. "Княз Церетелев" са санкционирани петима, спрели върху тротоар. Знакът за забранено спиране не е бил видян от един гражданин на ул." Стоян Чалъков".

Заловените нарушители на улица "Съборна" са били 3-ма. На улиците "Зора" и "Тодор Хрулев" са хванали по 1 нарушител, спрял върху тротоар. 

Директорът на "Общинска охрана" Димитър Палашев ни увери, че автопатрул посещава резервата и през почивните дни, както и в следобедните часове при съответното работно време.