Жителка на квартал "Капана" се свърза с екипа на "Фокус", за да сподели за системен проблем с паркирането на ул."Стефан Веркович".

Жената разказа, че се "бори" с проблема от 2021 година.

"На половината улицата е забранено паркирането и има знак. След него на още 40 - 50 метра пак има знак, който обозначава, че не може да се паркира от хора без пропуски.

Всеки ден е пълно с коли в двете посоки, а само една е за хора с пропуск. Нещо страшно e. Аз живея на улицата. Никой не минава да глобява, а поне 100 пъти съм се обаждала."

По думите на жената с квартала се говори за политическа намеса.

"Всички говорим, че има корупция на високите етажи, но хайде да започнем от ниските етажи. Имам чувството, че си плащат и никога никой не ходи да проверява." 

При разговора ни тя сподели за трудностите, които изпитва всеки ден, за да си намери място.

"Ние, които живеем там и имаме пропуски, въртим в квартала, като ненормални, докато се освободи място, за да можем да си паркираме колите. Излизам с колата вечер и след това се налага да въртя по три пъти в квартала, за да си намеря място. Платила съм си за цяла година, всичко ми е законно и накрая няма къде да си паркирам колата. Не мога да се преместя и да живея другаде. Къде да отида и какво да направя?"

Пловдивчанката каза, че в момента се изготвя подписка от жителите на улицата. Многократно жената е била глобявана в квартала и е получавала заплахи, свързани с паркирането.

Тя сподели и за друг проблем, а именно нефункциониращата бариера на ул. "Железарска".

"Няма никаква бариера. От три години я слагат, но тя се чупи. В крайна сметка никой не ги ползва тези камери и бариера." 

Свързахме се с директора на ОП "Общинска охрана" Димитър Палашев, за да разберем повече относно паркирането в квартала.

"За съжаление проблемът е трудно решим, въпреки постоянното санкциониране. На фона на много автомобили, проблемът не може да бъде решен само с него, затова се предвижда скоро да се пуснат бариерите, които да осигурят пропусквателния режим.

Когато това се случи не всеки, които може да се добере до "Капана", ще може да спре там. Имаме надежда, че ще стане в близко бъдеще - технически нещата са изградени, но се чакат процедурни въпроси, за да се пуснат в експлоатация."

Той уточни, че живущите, които притежават пропуски не се санкционират.

"Автомобилите в Пловдив просто са изключително много, не може да смогнем да глобяваме, за да се отучат да спират на тротоари и забранени места."

Потърсихме и гледната точка и на директора на ОП "Общинска полиция" Тодор Боюклийски.

"Проблемът там е сериозен, но се опитваме чрез санкции да регулираме паркирането в квартала. Страшно много автомобили имат право да пребивават в зелената зона, а именно живущите. Просто местата за паркиране са ограничени, а глобите за хора без пропуск са ниски по 20 лева и повечето хора решават да не ги плащат."

Боюклийски уточни, че "паяк" не може да влезе на територията на квартала, заради малките и тесни улици.

Той разясни защо някои хора с пропуск понякога биват глобявани.

"Не се съобразяват с основните правилата за паркиране и се налага да ги глобим. Това се случва, ако са в зона на кръстовище, пешеходна пътека или в зона, където има предпоставка за опасност на движението.", допълни той.

Според справката на ОП "Общинска полиция" глобените на улица "Стефан Веркович" през януари 2024 година са общо - 94.