Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов пак го закъса. Това става ясно от последното решение на Административния съд в Търговище, с което изборите за кмет са за втори път касирани.

С Решение № 659/17.05.2024 г. по  административно дело № 125/2024 г. на Административен съд – Търговище, образувано по жалба на ПП "Движение за права и свободи" против Решение № 162/16.03.2024 г. на Общинска избирателна комисия – Омуртаг, съдът обяви за недействителен избора за кмет на Община Омуртаг.

В хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет, както и несъответствие на отразените данни в голяма част от протоколите на СИК спрямо реалния брой подадени действителни и недействителни гласове. Констатирани са нарушения, свързани с процедурата по преброяване, сортиране и отчитане на бюлетините, както и такива, свързани с тяхното съхраняване. В една от секциите е установена подмяна на вота на избирателите.

Съдът обяви за недействителен избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. С решението съдът призна за неистински 32 броя протоколи на СИК относно съдържанието им в оспорените части за отразен брой бюлетини за кандидатите за кмет на Община Омуртаг, както и протокола на Общинска избирателна комисия – Омуртаг относно съдържанието му в частта за отразен брой бюлетини за кандидатите за кмет на Община Омуртаг.

Решението подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му, съгласно чл. 459, ал. 8 от Изборния кодекс.

Припомняме, че изборът вече веднъж беше касиран, но след повторното преброяване не бяха констатирани нарушения и Ешрефов за втори път положи клетва като градоначалник. Това се случи с разрешение на съда, тъй като е с мярка за неотклонение "Домашен арест".

Ешрефов, брат му Джафер, баща им Хасан и зам.-кметът Мехмедов са с повдигнати обвинения за организация и участие в организирана престъпна група за длъжностни престъпления. И четиримата са с различни мерки за задържане.