България има много гори от различно естество, но един от вечните проблеми е постоянното им изсичане. Трябва да се работи в тази посока основно със законови мерки и контрол. Това каза Калин Христов от "Зеленият отбор на България“ в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“. Това е доброволческа формация, която организира мащабни акции по засаждане на дървета, образователни събития и фестивал за свободна размяна на семена и разсади.

Незаконна сеч в горски територии се извършва под няколко форми, обясни той. Най-често това се случва покрай предвидените за изсичане дървета и с участието на самите горски служители. Изцяло незаконната сеч е трудна за контрол, допълни Христов.

Друг проблем в горските територии са вредителите. Климатичните промени в последните 20 години благоприятстват развитието на различни болести по дърветата. Смърчовете на Витоша и по високите части на планините страдат от корояд, а в по-ниските части черният бор е нападнат от върхов корояд. "Витоша се обгрижва сравнително добре от Държавно горско стопанство – София и Парк "Витоша“. На Бистришко бранище през 2001 г. имаше един голям ветролом, който унищожи над 600-700 дка гори, които по-късно направиха една пандемична обстановка от корояд по смърча. Част от зоната вече започна да се възстановява с широколистна дървесина“, разказа Калин Христов.

За втора поредна година на 18 май "Зеленият отбор на България“ съвместно с Държавно горско стопанство – София ще залеси терен от 3 дка, изцяло унищожен от корояди на смърч, който се намира над Златните мостове. "Работим изцяло с доброволци. Ще бъде почистен теренът и ще се направят маркировки, за да се поставят малките фиданки“, обясни Христов.

За зелените системи в градска среда се грижат специални отдели към общините. Поддържането и рязането на дървета е регламентирано в различни законови разпоредби и подлежи на санкции при установени нарушения. Има компенсаторни механизми за гражданите, които желаят да премахнат някое дърво, но за общината такива не действат, заяви Калин Христов.

"Трябва да има паспортизация на дърветата и те да се следят от общината чрез различни механизми. Вече има такива проекти. Надеждата ми е целият изкуствен интелект, който ни заобикаля под всякаква форма, да започне да работи и в тази насока“, допълни той.

"Зеленият отбор на България“ организира "Независим фестивал на семената“ вече 12 години. Тази година той ще се проведе в "Приказната градина“ край Елин Пелин на 27 и 28 април. "Опитваме се да създадем мрежа от "пазители на семената“ – това са семената, които изчезват и на тяхно място се появяват хибриди и генномодифицирани такива. Ние събираме стари сортове семена от България, от Гръцката и Френската банка за семена, отглеждаме тези стари сортове растения и ги споделяме“, разказа Калин Христов.