Исторически музей – Стрелча спечели проект, озаглавен "Музеят – място за нови технологии и знания" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти". Това съобщиха от Музея.

Проектът е одобрен за финансиране от НФ "Култура" като общата му стойност е 59 775 лв., от които 47 879 лв. са осигурени от НФК.

Основните цели на Исторически музей – Стрелча са да обновят остарелите експозиции в отдел “Етнография", да разработят и внедрят стратегия за развитие и популяризация на институцията, да рекламират активно и по този начин да привлекат много нови посетители.

Всичко това ще им помогне да станат по-видими и атрактивни за различните публики. Този проект е шанс за тях, да успеят да се наложат в силно конкурентна среда. Поради тази причина те се насочват към изцяло подновена визия, съчетана с новите технологии. Внедряването на мултимедийни екрани в експозицията им ще я направи по-разбираема за младите хора, израснали с дигиталните медии. Посетителите ще могат да видят повече, да научат повече и да имат културно изживяване, което е свързано с класическата функция на музея, но обогатено от новите приложения, внедрени в музейната среда. Във виртуалното време, в което живеем, музеите трябва да използват нови и различни възможности за представяне на културното наследство. Точно поради тази причина Исторически музей – Стрелча се насочват и към обновяване на експозиция “Етнография", която да послужи като трамплин за привличане на нови публики, благодарение на масираната реклама и стратегия за развитие и популяризация.

Към проекта е предвидено да се изготвят и внедрят занимания за деца в неформална обстановка. За целта музеят ще разчита на компетентността на техните партньори от двете училища в Община Стрелча – НУ "Паисий Хилендарски" – гр. Стрелча и СУ “Св. Св. Кирил и Методий".

Извеждането на деца в неформална обстановка ще доведе до по-лесно усвояване на знания, укрепване на регионалната идентичност и ще подтикне децата към творчество.

Техни партньори за изпълнението на проекта са Фондация “Зад кадър", Рекламна агенция “Калина Щерн", НУ "Паисий Хилендарски" – гр. Стрелча и СУ “Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Стрелча.

С този проект поставят началото на цялостното обновяване на музейното пространство и продължавай техните усилия за утвърждаване на музея като културна институция.