"Уведомили сме фирмата, която е изпълнител по проекта и е извършено обследване на компрометирания участък. Задвижена е процедура, която е по ремонтните дейности, но не мога да ви дам срок".

Това сподели главен експерт Милослава Кондова-Николаева от Технически университет София - филиал Пловдив пред репортер на "Фокус".

Потърсихме я във връзка със сигнала, свързан с пластмасовите и метални елементи, които "пробиха" асфалта по южното платно на бул."Санкт Петербург".

Кондова допълни, че монтираните на пътното платно сензори са по проект на голям европейски производител.

"Тяхната политика е само техни служители да имат право да работят с тях. Такива са условията на гаранцията. В момента се търси вариант за временен ремонт, за да могат да се предпазят сензорите, защото те иначе ще се повредят."

Експертът каза още, че когато бъде конкретизиран срокът на ремонта, ще се търси съдействието и на община Пловдив за ограничение на движението в този район.

Припомняме, че проблемното съоръжение бе монтирано през 2022 година, а Техническият университет бе в основата на създаването му.

Преди време от учебното заведение се похвалиха, че осем научни работници от лабораторията "Интелигентни транспортни системи“ към ТУ са създадоли най-ефективната българска система за измерване на параметрите на автомобилния трафик. Функцията й е да обработва и прави сравнителен анализ на получените данни от различни сензорни системи с цел да създаде оптимални решения в реално време.

Системата е известна като пасарелка и е монтирана пред втори корпус на ТУ, намиращ се бул. "Санкт Петербург“ 63.

Пасарелката отвън изглежда като голяма метална рамка с екрани над шестте платна на булеварда, по който минават по около 4000 автомобила дневно в двете посоки /данни от 9 юни 2022 г./, с неимоверно количество датчици на нея и в асфалта.

Има и сензори, измерващи геометричните размери на превозните средства – ширина, дължина, височина. Цялата система е много сложна, защото обобщава информация от 3 вида сензори за тегло, 3 вида камери, има и метеорологична станция, измерваща температура, влажност, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния филм върху асфалта, точка на замръзване, точка на оросяване, валежи, видимост. На базата на агрометеорологическата информация може да се извади съобщение върху големите екрани на пасарелката, предупреждаващо за рискове. Цялата информация се натрупва в голяма база от данни в университета.