Пластмасови и метални елементи "пробиха" асфалта на натоварен булевард в Пловдив, видя Plovdiv24.bg. Става дума за южното платно на бул. Санкт петербург срещу общежитията на Техническия университет - филиал Пловдив. Именно ТУ Пловдив бе в основата на съоръжението, което бе монтирано тук през лятото на 2022 година.

Тогава от учебното заведение се похвалиха, че осем научни работници от лабораторията "Интелигентни транспортни системи“ към ТУ създадоха най-ефективната българска система за измерване на параметрите на автомобилния трафик. Тя обработва и прави сравнителен анализ на получените данни от различни сензорни системи с цел да създаде оптимални решения в реално време.

Системата е известна като пасарелка и е монтирана пред втори корпус на бул. "Санкт Петербург“ 63. Всъщност пасарелката отвън изглежда като голяма метална рамка с екрани над шестте платна на булеварда, по който минават по около 4000 автомобила дневно в двете посоки /данни от 9 юни 2022 г./, с неимоверно количество датчици на нея и в асфалта.

Има и сензори, измерващи геометричните размери на превозните средства – ширина, дължина, височина. Цялата система е много сложна, защото обобщава информация от 3 вида сензори за тегло, 3 вида камери, има и метеорологична станция, измерваща температура, влажност, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния филм върху асфалта, точка на замръзване, точка на оросяване, валежи, видимост. На базата на агрометеорологическата информация може да се извади съобщение върху големите екрани на пасарелката, предупреждаващо за рискове. Цялата информация се натрупва в голяма база от данни при нас в университета“.

Защо обаче само година и няколко месеца по-късно асфалтът е пробит и част от елементите се озоваха на повърхността на пътя? Кой не си е свършил качествено работата - от университета или от фирмата-изпълнител?

Очаквайте продължение по темата!