Нов център за мониторинг ще следи за реда в град Пловдив, информира репортер на  Агенция "Фокус". 

Бивша сграда на ДКЦ VІ на ул. "Любен Каравелов" № 5 в Пловдив ще бъде превърната в център за мониторинг. Четириетажната сграда ще приюти под покрива си бъдещия Градски център за видеонаблюдение, Общинска охрана, Общинска полиция, Доброволно формирование 112 и общинската дежурна по бедствия и аварии. Идеята е при възникване на ситуация силите за реакция незабавно да бъдат задействани и да решат проблема. 

За изграждането на структурата ще се разчита изцяло на общински пари и още от сега се правят разчети каква сума да бъде заложена в бюджета за 2023 г. До тогава ще текат подготвителните дейности, сред които е и изработване на техническите спецификации за предстоящата обществена поръчка.

Общината е поискала от ОДМВР - Пловдив точките с концентрация на криминални престъпления, основно кражби и грабежи. Замисълът е там да се монтират камери, за да се пресекат посегателствата върху гражданите. Видеонаблюдение ще има във всички паркове и градинки, в районите на училищата и детските заведения, по спирките. Към системата ще бъдат включени и сегашните камери, като преди това им се направи мониторинг и се прецени кои са стари и се нуждаят от подмяна.

Видеонаблюдението от Центъра за управление на трафика също ще бъде приобщено към новата структура. Така ще може да се контролира скоростта на движение в града, да се заснеме дори когато водачът и пътникът до него не са сложили колани. Центърът за мониторинг ще разполага с добър сървър и добър софтуер, който ще може да прави дори лицево разпознаване.

Системите за стадионите, чието изграждане също предстои, но по друг проект, може да бъдат включени към общинския център. Идеята там е посетителят да бъде сниман при закупуване на билет срещу лична карта и, ако стане нещо на стадиона, веднага да се установят кои са лицата нарушители. Към трибуните ще бъдат насочени много камери, които ще се управляват от специфичен софтуер. 

Засега не може да се посочи сума, която ще е необходима за изграждането на цялостния център за мониторинг. Тепърва ще се преценява дали има възможност за изграждане на собствена 600 километра оптична мрежа, но е хубаво да се направи, тъй като Пловдив е единственият град без общинска оптичност.

"Видеонаблюдението ще действа като превенция на престъпността. Искам да има сигурна среда за децата и внуците ни, за туристите" - заяви зам.-кметът на Пловдив Йордан Ставрев.