На всички големи булеварди в Пловдив да бъдат изградени инженерни съоръжения за намаляване на скоростта. Това е една от мерките, които ще бъдат предложени на община Пловдив да предприеме, с цел предотвратяване на пътни инциденти, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР - Пловдив ст. комисар Георги Чергов, предаде репортер на "Фокус".

Идеята е обсъдена на кръгла маса на тема "Пътна безопасност", която се проведе в сградата на ОДМВР - Пловдив. По покана на ст. комисар Георги Чергов в дискусията участват административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата. Целта на срещата е да се обсъди как да се подобри пътната среда в Пловдив и в населените места в областта.

Участниците в срещата се обединили около идеята да се изградят легнали полицаи или шумяща маркировка на всички главни булеварди в Пловдив за намаляване на скоростта и близо до пешеходните пътеки. Ще се направи предложение към община Пловдив и АПИ да се състави работна група с различни експерти за обследване на рисковите места, където трябва да се предприемат конкретни инженерни подобрения. 

Коментирано е увеличаване видеонаблюдението в областния град, като камерите да могат да засичат скоростта. 

Обсъдено е повече граждани да се включат в осъществяването на граждански контрол и да качват в платформи нарушения на пътя и на база на техните материали МВР да оказва административно-наказателна дейност. Подобна платформа вече съществува и е създадена преди около 1 година от Института по пътна безопасност. 

От страна на МВР ще бъде завишен контрола за нощните гонки. Пловдивската дирекция е направила постъпки за увеличаване на мобилните технически средства за контрол и, като една от най-тежките в страната, се очаква да получи достатъчно. 

Директор Чергов съобщи, че в резултат на използването на тези мобилни устройства увеличението на електронните фишове е с 60%. 

Кирил Драганов от Института за транспортни политики съобщи, че платформата функционира на база унифициран документ, със задължителни реквизити. Към нея има и мобилно приложение, където всеки може да подава сигнал за нередност. От Пловдив са постъпили 26 сигнала за превишена скорост и неспазване на дистанция, които са препратени към институциите и съответно са наложени санкции. 

На тази първа кръгла маса не е присъствал представител на община Пловдив. Работните срещи ще бъдат регулярни, а следващите ще се провеждат и в присъствието на медии.

Подробности гледайте в прикаченото видео!