Единствен и без аналог в България робот ще помага в първото социално предприятие "Чудната градина" в Добрич. Добрата новина съобщи един от менторите там - Мария Методиева, предаде репортер на "Фокус". Роботът е японско производство и е дарение за градината, където работят около 20-ина млади хора с интелектуални затруднения. 

Идеята за "Чудната градина" започва своята реализация още през 2017 г., от тогава работата се надгражда, благодарение на спечелени проекти и жестове на добра воля от много хора, организации и институции. Градината разполага със свое тракторче, беше финансирана за изграждане на кладенец, за да се изпозлва вода за поливане. 

Винаги екипът на "Чудната градина" оправдава доверието на своите дарители и намира начин да благодари по неповторим и вълнуващ начин, раздавайки късчета доброта под формата на красиви цветя например. 

Новата придобивка - роботът, е произведен за автоматично разсаждане на разсад. Производителността му е декар на час. Разсад на над 10 сорта родни домати вече е почти готов в "Чудната градина". Вече е пуснат в продажба на цена от 1 лев, а след 6 май може да бъде засаждан в градинките.

Жулиета НИКОЛОВА