145 години от Освобождението на България от османско иго бяха отбелязани тържествено в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Въпреки дъжда в центъра на града се събраха много хора, обединени от датата Трети март 1878 година -дата символ на българската свобода.

Свободата е универсална ценност, право, но и задължение. Тя е способността на съзнанието да мисли и действа във връзка с по-висши закони. Свободата не се постига веднъж завинаги и изисква от всички да се цени и пази постоянно.

Тържествената програма започна с издигане на българския трикольор и изпълнение на "Мила Родино“. Възпитаници от театралната школа към Обединен детски комплекс, с ръководител Ани Кръстева, представиха исторически сцени, свързани с Васил Левски, Априлското въстание, Райна Княгиня, Освобождението.

Беше поставен акцент върху славната за всички българи дата – 3 март 1878 година.

Датата на подписването на Санстефанския мирен договор, който най-накрая сбъдва вековната мечта на българите – мечтата за свобода. Дата, трайно запечатана в национално-историческата памет като рождения ден на новата българска държавност, възраждането на българската нация и влизането й отново в лоното на европейските народи. България се завръща там, където в далечни векове е доминирала, за да се възроди като феникс от пепелта на петвековното владичество. Биографията на българската национална свобода извървява стръмен, дълъг и белязан със свещената кръв на героите път. Свободата е извоювана, за нея живота си са дали мнозина.

Присъстващите запазиха мълчание и паднаха на колене, прекланяйки се пред паметта на хилядите знайни и незнайни мъже и жени, дали живота си за свободата на България. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя пред паметника "Булаир“. В тържествената програма се включиха кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак, отци от околията, представители на политически партии, сдружения и организации, граждани. Членове на клуб "Традиция“ застанаха на почетен караул пред паметния знак.

"Вечен подвиг, сърца оставени за България, за народа. Това са заветите. Да надмогнем егото си и да отстояваме идеалите на България“, каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Програмата продължи с концерт на народния певец Иван Дяков и кръшни български хора. ОТ 18.00 часа в голямата зала на читалище "Братство“ ще се проведе тържествен концерт по повод 145 години от Освобождението на България. В програмата ще вземат участие състави и изпълнители от читалището: театрална школа за деца с ръководител Цветелина Николова; Фолк Арт Формация с диригент Адела Харалампиева; туристически хор "Осоговско ехо" с диригент Димитър Цветков.

Венцеслав ИЛЧЕВ