В Кюстендил беше направена първа копка на нов Младежки център, предаде репортер на "Фокус“. Сградата, която ще бъде дом за всички младежи на Кюстендил, ще бъде изградена върху терен до Обединен детски комплекс.

На церемонията присъстваха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, представители на фирмата-изпълнител, много гости.

Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак отслужи водосвет и благослови начинанието.

"Днес е хубав, светъл, слънчев ден за Кюстендил, ден в който започва изграждането на Младежкия център. Мястото където децата на Кюстендил ще могат да творят, да общуват и да се развиват. Кюстендил принадлежи на младите и така трябва да бъде“, заяви при откриването инж. Атанасов.

Той благодари на всички присъстващи и пожела строителните дейности да бъдат извършени по план и в срок да се поздравим със завършването на сградата.

Основната цел на проект "Младежки център Кюстендил – ключов фактор за по-добро бъдеще“ е изграждане на подходяща инфраструктура и осигуряване на ефективно функциониране на мултифункционален Младежки център в град Кюстендил, ул. "Марин Дринов“, който да предоставя цялостни услуги за младите хора в община Кюстендил, предоставяйки разнообразни дейности (включително международни) и цялостни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на учениците и младежите на възраст до 29 години.

Специфичните цели на проекта са свързани с подкрепа на формирането, развитието и реализацията на учениците и младите хора чрез изграждането на мултифункционален младежки център, който да осигури съвременна материална база и да прилага иновативни подходи за развиване на компетенции и умения за успешна реализация на пазара на труда.

Предвижда се да бъдат разработени конкретни дейности и политики, насочени към младите хора в посока повишаване на цифровите умения, развитие на предприемаческата грамотност, на общата и финансовата грамотност, развиване на специфични меки умения, които подпомагат социалното включване и пригодността за заетост.

Финалът на проекта, чиято стойност е близо 4 263 000 лева, е 20 юни 2024 година.

Кметът на Кюстендил посочи, че са предвидени инвестиции в сградата на ОДК, предстои изготвянето на нов инвестиционен проект и СМР в ниското тяло на сградата.