Държавният архив в Кюстендил отличи своите дарители и приятели, предаде репортер на "Фокус“. Събитието беше посветено на Международния ден на архивите – 9 юни. "Празненствата на всички архивисти по света са обединени в една обща тема и мото. Тази година темата е "Киберархиви“. Тя цели да предизвика диалог по отношение на технологичния напредък който оказва влияние върху архивната сфера“, каза Албена Георгиева, началник на Държавен архив – Кюстендил.

Тя допълни, че през 2023 година Архивът в Кюстендил е продължим да попълва своя фонд със ценни документи за историята на Кюстендилска област. Продължил е да дигитализира хартиените документи. Екипът е участвал в обучение и тестване на система за електронно архивиране в системата на Държавна агенция "Архиви“.

За читател на годината беше отличена Албина Гълъбова, която е разработвала своята дипломна работа, свързана с живота и дейността на лесовъда Йордан Митрев. "За мен беше голяма изненада, но много приятна. Благодаря“, каза Албина Гълъбова.

За дарител на годината беше определен д-р Румен Манов, който е и почетен гражданин на Кюстендил. През 2023 година той направил ценно дарение. По време на церемонията той дари още уникални архивни и ценни неща. Сред тях е Програма за посрещането на турските офицери, турци и българи от Крива Паланка, отпечатана през 1908 година. Друг интересен документ е оригинална щампа от 1866 година, отпечатана в Рилския манастир. Беше дарен документ от последната  през XX век в Европа публична екзекуция на атентаторите от църквата "Св. Неделя“. В архива ще влезе и документ – прошение до Народното събрание, с което хората от Дупница не искат да се съединяват с Кюстендил, а да бъдат собствена губерния. Кюстендилецът д-р Румен Манов дари и своята книга "Приказка за България“. "В момента правя втори том на тази книга. 6 кг – 2 000 публикации в нея“, сподели Румен Манов.

В категорията "Приятел на Държавен архив – Кюстендил“ беше отличен председателят на Военноисторическата комисия полковник Станчо Станчев. "Благодаря за това сериозно признание. Сигурен съм, че и в бъдеще ще продължим, а даже ще засилим съвместното ни сътрудничество“, Каза Станчо Станчев.

Пред присъстващите беше представена и изложба с едни от дарените преди време ценни документи от д-р Манов.