С тържествена церемония на 13 юли т.г. ще бъде открит първият монумент на българското знаме – Пилон “Рожен“. Това съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето“. Празничната програмата ще стартира в 18,00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли "Родопа“ и "Тракия“. След това Роженските поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора.

Над 400 реконструктури, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента на българското знаме. Тържествената церемония по издигането на националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на Пилон “Рожен“ ще е в 21,00 ч. След това хилядите присъстващи ще извият голямо хоро. Празникът ще продължи с още изненади подготвени от организаторите и ще завърши с грандиозно огнено шоу-заря.

Искрата на българщината ще гори и в следващите дни – от 14 до 16 юли, когато ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство "Рожен“ 2023.

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация "Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Към настоящия момент подготвителните дейности на терен са приключили, подготвя се височинния монтаж на внушителното съоръжение и рекултивиране на прилежащата зона.

Достигайки до все повече хора каузата за монумент на националния флаг привлича все повече съмишленици и дарители. Инициативата може да бъде подкрепена през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания "България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Медийни партньори в проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник "24 часа“, вестник "Труд“, "БанкерЪ“.БГ, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Rock, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ, БГ Радио, Радио Фокус, bTV Radio и др.