Хиляди българи присъстваха на откриването на 111-метровия Пилон "Рожен“, на който се развя огромния български флаг с размери 40 на 25 метра, предаде репортер на "Фокус“. На събитието присъства президента на Република България Румен Радев, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, инициаторът на инициативата Симеон Караколев, представители на институции и българи от всички краища на България и дори и такива, живеещи зад граница.

Държавният глава заяви, че българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. "И няма значение какви са нашите каузи – те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи“, допълни Румен Радев.

Симеон Караколев заяви, че подарява на българите може би най-патриотичния акт правен в България от десетилетия насам и призова присъстващите да отнесат със себе си този патриотичен дух.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме - Пилон "Рожен“ започна още в 18:00 часа, с изпълнения на фолклорните ансамбли "Родопа“ и "Тракия“. В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от "История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор "Ваня Монева“.

Националният флаг бе донесен от 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество "Традиция“ и "Родолюбие“ и "Бага-Тур“. На сцената бе изпълнена песента "Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България.

Специална програма, посветена на българското знаме представи Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Знамето се издигаше в продължение на повече от 8 минути и се извиси над Роженските ливади, а хилядите хора гледаха с притаен дъх. След издигането му до 111-тия метър, всички заръкопляскаха бурно. След това прозвуча и националния химн.    

Освен знамето, в основата му бе открита и мраморна плоча, изобразяваща България, а на мястото на всяка област има изписано послание.

След официалната част, президентът Румен Радев се разходи и говори с хората, дошли от близо и далеч, за да станат свидетели на паметното събитие.

След това хилядите българи се хванаха на голямо хоро и развяваха малки национални трибагреници. Финал на вечерта ще постави грандиозно шоу-заря.

Нели ГЕРГЬОВСКА