Мъжка носия от влашко на повече от 100 година спечели първо място в конкурса за автентична мъжка носия на събора за народно творчество и животновъдство "Рожен 2023“. Носията представи Герасим Герасимов от видинското село Кутово, съобщи на Фейсбук страницата на Народно читалище "Просвета 1937“-с.Кутово, председателят му Таня Любенова. Самодейците от читалището се представиха на събора с концертно изпълнение на автентичен фолклор и в конкурса за автентична носия. В конкурса за автентична мъжка, женска и детска народна носия, се включиха над 90 участника, допълни Любенова. Представената от нас мъжка носия, заслужено  спечели първото място. Носията е на повече от век и тя е завещана от дядото на представилия я Герасим Герасимов, който е самодеец повече от 50 години в танцовия състав на кутовското читалище, разказа Таня Любенова. Носията е типичната влашка мъжка носия, бяла, ръчно тъкана, кенарна, с вълнен пояс и астраганен калпак и цървули, и характерна за влашко шевица на ризата.

Самодейците от читалище "Просвета 1937“- Кутово представиха на събора на Рожен автентични фолклор. Танцовият състав за изворен фолклор "От извора" при читалището заслужи аплодисментите на публиката.

На Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен 2023", във фолклорния конкурс,  се представиха три самодейни видински състава. Пред публиката свои концертни изпълнение имаха два танцови състава и една певческа група от три народни читалища от област Видин. Това съобщи Славена Петрова, експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища" -Видин.

Певческа група "Дунавски вълни" при Народно читалище "Светлина 1922" - град Дунавци, Танцов състав за изворен фолклор "От извора" при Народно читалище "Просвета 1937" - село Кутово и Танцов състав "Влаинките" при Народно читалище "Светлина 1928" - село Неговановци представиха изворен фолклор от Видинско, автентичен влашки песни и танци на събора.

който бе посетен от стотици хиляди българи.