Съюзът на родопските хотелиери и ресторантьори – Смолян /СРХР/, в партньорство с Федарацията на хотелиерите в Гърция, Университетът на Македония и Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, изпълнява проект "Инициатива за капитализиране на перспективите на туризма в региона“ с акроним "CapTout“. Това каза на встъпителна пресконференция ръководителят на проекта Георги Пампоров, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Проектът се реализира с безвъзмездно финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество “INTERREG V-A Гърция-България 2014-2022“, като планираните дейности трябва да бъдат изпълнени до края на април 2023 г., поясни той.  

Пампоров уточни, че основната цел на проекта е да се засилят ключовите фактори, влияещи върху предприемаческия успех на туристическия бизнес в трансграничния район с фокус върху малките и средни предприятия. "Целта е да се повлияе върху предприемаческите възможности и успех на хората, които желаят да се занимават с туристически бизнес. Специфичните цели на проекта са подобряване на средата за предпиемаческа подкрепа за бизнеса, една част от проекта е концентриран върху възможностите, които предоставя изграждането на пратньорски бизнес-мрежи. Предвидени са няколко конкретни прояви – ще се проведат два туристически форума – в Сандански и Солун, на които ще се коментират и дискутират различни актуални проблеми на туристическото развитие в двете страни. Голяма част от проекта е посветен на серия от семинари, тематични обучения, индивидуални и групови консултации, за целите на които ние като партньор трябва да подготвим наръчник за съхранение и безопасност на храните“, допълни Пампоров.

Има и три комплекса от фактори – подобряване на управлениските и малкетингови умения, възможностите за въвеждане на нови маркетингови похвати и действия, чрез които да се подобри ракламата на продуктите. През май са проведени три от планираните дискусионни кръгли маси. Проектът обръща сериозно внимание и на новите интернет и комуникационни технологии, за да се включат нови похвати за по-успешен маркетинг, посочи ръководителят на проекта

Очакваните резултати са проведените дискусионни кръгли маси, провеждането на двата бизнес форума, както и създаването на платформа за партньорство и сътрудничество. На нея ще се качват всички резултати и създаденото по проекта, както и най-добрите практики, които проекта ще получи в някои от европейските туристически развити държави. Ще бъде разработен и наръчник по безопасност на храните и наръчник за набиране на средства и стартиране на собствен бизнес на български, гръцки и английски.

По проекта ще има и обучение на предприемачи, които тепърва искат да се занимават с туристически бизнес. Освен теория, те ще имат и обмяна на опит, отбеляза Пампоров.

"Очакваме, че след индивидуалните сесии за всеки от участниците да бъдат съдздадени и индивидуални бизнес-планове. Ще има и групови наставнически сесии за споделяне на опит с начинаещи бизнеси. Очакваме още да се подобрят условията за предприемачество в нашия трансграничен район и да подкрепим малките и средни предпприятия“, каза още Георги Пампоров.

Нели ГЕРГЬОВСКА