Живеещи и работещи на бул.  "Дунав" се оплакват в "Фокус", че пети месеца ходят по мъките заради разкопания за ремонт пътен участък. Тротоарът от северната страна, по който родителите водят децата си в детската градина, е трудно проходим.

"Мизерията е пълна. От южната страна непрекъснато текат води - подпочвена и отпадни от канализацията. Изпомпват от изкопа, минаващите коли разнасят и разхвърлят на тротоара и също не става за ходене" - описва ситуацията наш читател. 

Ремонтът на булевард "Дунав" е заради изграждането на Северния обходен колектор по т. нар. Воден цикъл на Пловдив. Това е най-сложният проект, който се реализира в града и затова се прави на участъци от кръстовище до кръстовище. Изкопите са 10 метра дълбоки и в тях се слагат тръби с диаметър 2.5 метра. Остават 40 метра канал от общо 3 километра, коментира заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Потвърди, че от изкопа действително се изпомпва вода, но категорично подчерта, че това са подпочвени води, които после се отвеждат в дъждоприемните шахти. За осигуряване безопасност на гражданите е сложена и ограда.

Основната работа по подземната комуникация е направена. Предстои оформяне на пътното легло и асфалтиране. 

"Хората обикновено гледат асфалта, а под него е 90 процента от работата. Строителството върви в много добри темпове, в срок и до края на годината обектът ще бъде завършен" - увери Райчев. 

Не така обаче стои въпросът с "Брезовско шосе", чийто ремонт е част от Водния цикъл. В неговия обхват попада 130 метра археология и заради разкопките темповете са изключително бавни. Образно казано се изследва всяка педя земя,  лъжичка по лъжичка. Най-вероятно работата там ще продължи още една година.