40 % по-малко туристи са посетили "Ягодинската пещера“ през лятото, в сравнение с миналата година. Това каза Радио "Фокус“ – Смолян уредникът на природното образувание Сергей Генчев. По думите му, причината за това е поскъпването на горивата и несигурността на хората в страната. Заради липсата на приходи се налага голяма част от работниците и служителите, обслужващи пещерата да излязат в неплатен отпуск или да отидат на трудовата борса, тъй като сме на пълна самоиздръжка, обясни Генчев. Той посочи, че хотелиерите в региона също отчитат по-малко посетители през този летен сезон.

"Ягодинската пещера“ през последните години придоби известност с организирането на сватби под земята. Въпреки намалелия туристопоток, интересът към нетрадиционните сватби не стихва. И тази година е имало седем бракосъчетания през активния туристически сезон, четири през май и юни и сега ще има една през септември. .

На намиращата се в близост панорамна площадка "Орлово око“ също има по-малко туристи. През години хората посещаваха пещерата и се качваха да видят красивата гледка от площадката, но тази година и там посетителите са значително намалели, коментира Генчев.

Нели ГЕРГЬОВСКА