Най-голямото музикално събитие в света – Евровизия, ще се проведе в Швеция през втората седмица на май с 37 участващи страни, пишат от Reuters.

Над 100 000 посетители от 89 страни се очаква да пристигнат в Малмьо през седмицата за 68-ото издание на състезанието.

Кога ще се проведе Евровизия 2024?

Събитието ще се проведе на 7 май /четвъртък/ от 22:00 за първия полуфинал, последван от втория полуфинал в следващите дни.

Големият финал ще се излъчи на 11 май /събота/ по същото време.

Къде ще се проведе Евровизия 2024

Евровизия 2024 ще се проведе в Малмьо – третият най-голям град в Швеция с над 362 000 жители. Градът беше домакин на състезанието през 1992 г. и 2013 г..

Това ще е седмото домакинство на Швеция на голямото музикално събитие. Стокхолм – през 1975, 2000 и 2016, и Гьотеборг – през 1985 бяха също сцена на Евровизия.

Концертите ще бъдат в "Малмьо Арена", която е с капацитет 15 500 души.

Кой ще участва в първия полуфинал?

Кипър, Сърбия, Литва, Ирландия, Украйна, Полша, Хърватия, Исландия, Словения, Финландия, Молдова, Азербайджан, Австралия, Португалия и Люксембург.

Кой ще участва във втория полуфинал?

Малта, Албания, Гърция, Швейцария, Чехия, Австрия, Дания, Армения, Литва, Сан Марино, Грузия, Белгия, Естония, Израел, Норвегия и Нидерландия.

Кой ще участва в Големия финал?

Първите 10 държави, класирали се на полуфиналите, се класират за финалната вечер.

Миналогодишният победител и домакин Швеция автоматично ще участва във финала, както и "Големите пет" държави: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания.

Общо 26 държави ще се състезават на Големия финал.

Защо "Големите пет"?

"Големите пет" държави са Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, които са с най-големия финансов принос към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

От 2000 година тези страни са си осигурили сигурно място в големия финал.

Къде да гледаме състезанието?

Състезанието ще се излъчва във всички 37 страни. Също и живо в YouTube.

Кой е най-вероятно да спечели Евровизия 2024?

Букмейкърите залагат на Швейцария, която ще бъде представена от швейцарския рапър Немо Метлър. Той има 23% шанс да победи, според фен сайта Eurovisionworld.

Песента е за пътя към себеоткриването като "безполов човек", както каза Немо в интервю. Швейцария ще участва в първата част на втория полуфинал на 9 май.

Как можем да гласуваме?

Зрителите у дома ще определят победителите от двата полуфинала. В Големия полуфинал зрителите и съдиите ще гласуват.

Кои са водещите?

Водещи на състезанието ще бъдат комедиантката Петра Меде и актрисата Малин Акерман.

История на Евровизия

Евровизия е едно от най-големите телевизионни събития в света и се провежда от 1956 г.

Евровизия включва музикални изпълнения на живо от повечето европейски страни и извън тях, включително Израел и Австралия.

Първоначално състезанието е било технически експеримент за телевизията със само седем участващи държави: Нидерландия, Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Люксембург и Италия.

Най-голямата гледаемост на състезанието е от 2023 година с над 162 милиона зрители.

Кои държави са печелили най-често Евровизия?

Швеция и Ирландия са държавите със седем победи. Франция, Люксембург, Великобритания и Нидерландия са печелили по пет пъти, от които Нидерландия е с най-скорошна победа през 2019 г.

Кой спечели последно?

Шведската изпълнителка Лорийн спечели миналогодишното състезание в Ливърпул за втори път с песента "Татуировка". Тя е единственият човек след Джони Логан, който е спечелил състезанието два пъти.