Дългоочакваният пакет от помощ от САЩ ще помогне на Украйна да спре настъплението на Русия през следващите месеци, но поради сериозния недостиг на войски и предимството на Москва в огневата мощ е малко вероятно Киев да премине в настъпление поне до 2025 г., пише The Washington Post.

Тъй като битката в Конгреса вече е приключила, американски представители твърдят, че ще се съсредоточат върху други неотложни проблеми на Украйна, включително борбата на страната да мобилизира повече войски.

"Ситуацията с личния състав е все по-голям проблем", коментира Роб Лий, бивш морски пехотинец на САЩ, който сега работи в Института за изследване на външната политика. "И ако това не се реши, този пакет от помощи няма да реши всички проблеми на Украйна".

В същото време, пише изданието, американският служител заявява, че администрацията на Байдън осъзнава деликатността на разговорите си с колегите си в Киев относно недостига на кадри в страната.

"Кои сме ние, за да кажем: "Просто трябва да наемете повече хора, които да се бият". Но в същото време това е реален проблем", допълва официалният представител. "Законите, които приеха през последните няколко седмици, ще им помогнат, но те трябва да мобилизират повече сили и да намерят начин да вдъхновят повече украински мъже да отидат на фронтовата линия".

Украински депутат, който е говорил с WP при условие за анонимност, е заявил, че според него изявлението на Зеленски от февруари, че 31 000 войници са били убити от 2022 г. насам, значително занижава истинските загуби от войната.

Законодателят е заявил, че броят на загиналите военни, който Украйна отдавна отказва да разкрие, вероятно е трябвало да бъде представен като занижен, за да не попречи на и без това трудната кампания за набиране на персонал и мобилизация.