Гласуването в понеделник за членството на Косово в Съвета на Европа ще доведе до "дълбоки и съществени промени“ във външната политика на Сърбия. Това увери президентът на западната ни съседка Александър Вучич, предава сръбската държавна информационна агенция Tanjug.

Вучич подчерта, че на заседанието на правителството в Белград, на което е присъствал по настояване на премиера Ана Бърнабич, е предупредил, че Сърбия не трябва да прекъсва отношенията си с всички държави по света.

"Благодаря на Унгария, Испания, Кипър, Румъния, Азербайджан, Грузия, на хората, които подкрепиха международното публично право и Хартата на ООН. Не трябва да забравяме какво направиха за нас и винаги трябва да знаем, че тези страни са преди всички останали“, коментира сръбският президент.

Приемането на кандидатурата на Косово за членство в Съвета на Европа е "голям срам“, заяви още Вучич, като припомни, че досега не имало случай, в който международната организация да приема страна в редиците си след прегласуване, както и изобщо – по думите му - да приема "непризната държава“.

"Имаше само две държави, които не бяха членки на ООН, но бяха приети в СЕ, но това беше защото не искаха да бъдат част от ООН, а не защото някой протестира или има проблем с териториалната им цялост – това са Швейцария и Ирландия“, припомни Вучич и след това допълни: "Както виждате, принципите отдавна не съществуват“.