Командващият съюзническите сили по време на кампанията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. генерал Уесли Кларк заяви в интервю пред CNN, че "Сърбия е ръката на Русия на Балканите“ и че се готви война в Косово.

Бившият командващ силите на НАТО в Европа смята, че сръбският президент Александър Вучич иска руският президент Владимир Путин да го упълномощи да използва силите си в Косово.

"На Балканите се усеща ръката на Русия, Сърбия е ръката на Русия на Балканите. Сърбия обслужва интересите на Русия. Вучич е умен, иска да изглежда, че играе и на двете страни, но когато му дойде времето, ще направи това, което Путин поиска. Това, което той иска от Путин, разбира се, е разрешение да използва силите си в Косово, да вземе поне половината от Северно Косово, може би повече, и разбира се, те искат да разделят Босна и да вземат Република Сръбска и да направят "Велика Сърбия“. Всичко това е с цел етническо прочистване на Балканите. Виждали сме много насилие, убийства през последните 30 години и си мислехме, че НАТО го е спряло, но ако има проблеми в Украйна, този проблем ще дойде на Балканите и лидерите, като министър-председателя (на Косово, Албин) Курти, трябва да се изправят пред този факт“, обясни Кларк.

Той добави, че НАТО трябва да се включи в освобождаването на Украйна, както направи с Косово през 1999 г.

"Путин знае, че ние не искаме провокация, която да доведе до ядрена конфронтация и продължава да ни предупреждава с ядрени учения... Спомням си, когато НАТО се притесняваше, че бомбардира друга страна, "трябва ли да спрем, пауза", се страхувахме ние, но разбира се, че настояхме. НАТО настоя, защото САЩ като лидер настоя и Великобритания също..., ние не отстъпихме. Това е време, когато НАТО трябва да удвои решимостта си, че Путин няма да спечели и че трябва да направим нещо повече от предлагане на оръжия. НАТО трябва да направи повече. Например в Косово днес имаме 25 години демокрация, свободна държава, аз бях там, всеки има ужасна история, както каза министър-председателят (Курти), и всички са благодарни на НАТО. Така трябва да бъде и Украйна, ние трябва да спасим Украйна. Това е наш дълг като НАТО“, заяви Кларк.

Американският генерал в оставка подчерта, че най-добрият начин за защита е приемането на Украйна в НАТО.