Всички страни, участващи в проекта за Международната космическа станция (МКС), се съгласиха да удължат работата на орбиталния комплекс след 2024 г. Това се посочва в изявление, публикувано на уебсайта  на Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА), цитирано от ТАСС.

"Съединените щати, Япония, Канада и страните-участнички от Европейската космическа агенция (ЕКА) потвърдиха, че подкрепят работата на космическата станция до 2030 г., а Русия потвърди, че подкрепя работата й до 2028 г.“, става ясно от изявлението. Както отбелязват в космическото ведомство, американските специалисти "ще продължат да работят с партньори, за да осигурят непрекъснато присъствие в ниска околоземна орбита, както и безопасен и организиран преход от космическата станция към търговски платформи в бъдеще".

Както заяви директорът на НАСА Бил Нелсън по-рано в интервю за Reuters, той очаква сътрудничеството между Русия и САЩ по проекта за МКС да продължи до 2030 г. Бюджетното искане на НАСА за фискалната 2024 година (1 октомври 2023 г. до 30 септември 2024 г.), публикувано през март, призовава за финансиране на МКС поне до 2030 г.

Генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов по-рано информира страните партньори на МКС за удължаването на участието на Русия в проекта до 2028 г.

МКС е в орбита от 20 ноември 1998 г. Тя е многомодулна и тежи около 435 тона (при скачени кораби теглото може да достигне до 470 тона). Участниците в този проект са 14 държави: Русия, Канада, САЩ, Япония и 10 държави-членки на EКА (Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария, Швеция).