САЩ разполагат с чувствителна технология в атомна електроцентрала в Украйна и предупреждават Русия да не извършва намеси в нея, според писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна фирма за ядрена енергия Росатом миналия месец, съобщава CNN.

В писмото с дата 17 март 2023 г., директорът на Службата за политика за неразпространение на ядрено оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле уведомява генералния директор на "Росатом", че Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар "съдържа ядрено техническо оборудване с данни, които се контролират от правителството на Съединените щати."

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от САЩ, и те ще се намесят когато е възможно да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Писмото на Министерството на енергетиката идва в момент, когато руските сили продължават да контролират централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира в част от Запорожка област, която Русия окупира след нахлуването й в Украйна миналия февруари, пише американската медия. Централата често е била изключвана от електрическата мрежа на Украйна поради интензивен руски обстрел в района, което поражда опасения в цяла Европа за ядрена авария.

Докато централата все още се управлява физически от украински персонал, "Росатом" я контролира. Министерството на енергетиката е предупредило руската компания, че е "незаконно“ руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.

"Незаконно е според законодателството на Съединените щати неупълномощени лица, включително, но не само, руски граждани и руски юридически лица, като "Росатом" и неговите дъщерни дружества, съзнателно и умишлено да имат достъп, да притежават, контролират, експортират, съхраняват, изземват, преглеждат, реекспортират, изпращат, прехвърлят, копират, манипулират такава технология или технически данни. Незаконно е да насочват или упълномощават други да правят същото, без такива руски субекти да стават упълномощени получатели от секретаря на Министерството на енергетиката на САЩ."

Не е ясно дали "Росатом" е отговорила на писмото. Националната администрация по ядрена сигурност на Министерството на енергетиката заяви пред CNN в изявление, че писмото е автентично.

"Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката може да потвърди, че писмото е законно“, заяви Шайела Хасан, заместник-директор по обществените въпроси на Националната администрация за ядрена сигурност.

Тя добави, че "Министърът на енергетиката носи законовата отговорност за разрешаване на трансфера на некласифицирана гражданска ядрена технология и помощ за чуждестранни дейности в областта на атомната енергия. Министерството не коментира регулаторни дейности.“

Друго писмо до главния инспектор на Министерството на енергетиката, прегледано от CNN и с дата от 24 октомври 2022 г., очертава технологията, която САЩ са изнесли в Украйна за използване в Запорожката централа. В него се повтаря, че няма "никакви данни за каквото и да е текущо разрешение за прехвърляне на тази технология и технически данни на руски гражданин или юридическо лице.

Службата за ядрена енергия на Министерството на енергетиката публично оповести подкрепата на САЩ за централата и заяви на уебсайта си през юни 2021 г., че "Съединените щати са помогнали за прилагането на нови процедури за поддръжка и операции в реактора, които в крайна сметка трябва да засилят енергийната сигурност“ през Украйна.