Китай остро разкритикува държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за това, че поздрави новия президент на Тайван Лай Чинг-те за изборната му победа, съобщава Bloomberg.

Въпросът за статута на Тайван все повече разделя двете сили, САЩ и Китай, а отношенията около острова станаха особено напрегнати след изборите, които бяха спечелени от сепаратисткия кандидат.

Както заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин: "Това е сериозно нарушение на политическите ангажименти, поети от САЩ: да поддържат само културни, търговски и други неофициални отношения с региона Тайван“.

Поздравленията на Блинкен изпратиха "напълно погрешен сигнал към сепаратистките сили на Тайван", добавя Ван.

Говорител на китайското министерство заяви, че Пекин е подал дипломатическа нота до Вашингтон и че Китай е призовал "САЩ незабавно да коригират грешките си“.

Блинкен поздрави Лай Чинг-те в понеделник, след като встъпи в длъжност като нов президент на Тайван. Първият американски дипломат подчерта, че "САЩ очакват с нетърпение да работят с Лай“ и "напредъка на общите интереси и ценности“.

САЩ са най-важният политически и военен съюзник на Тайван. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е обещавал да защити острова, ако Китай го нападне.

Както съобщават местните медии в Тайван, в неделя в Тайпе се проведе протест срещу политиката на сепаратистката партия ДПП, оглавявана от Лай Чинг-те. Протестиращите призоваха Лай да осигури мир на острова и да се придържа към принципа "единен Китай".

Китай осъжда всички страни, които имат официални връзки с Тайван, а китайски официални лица многократно са подчертавали, че смятат острова за част от Китай.

В изявления преди встъпването в длъжност Лай заяви, че ще следва политиката на своя предшественик Цай Инг-вен, включително ориентация към САЩ.

НОАК редовно патрулира и провежда бойни учения около островите, за да защити националния суверенитет и териториалната цялост на Китай, както и за възпиране на сепаратистите, казва базиран в Пекин военен експерт, който пожела да остане анонимен, пред китайския Global Times в неделя.