Президентът на Китай Си Дзинпин призова армията на страната да бъде готова да превземе Тайван със сила до 2027 година. САЩ, заедно с регионалните партньори, трябва да гарантират, че китайската инвазия няма да успее – и за тази цел готвят на Пекин "безпилотен ад“, пише американският вестник The Washington Post.

Планът зависи от бързото създаване и разполагане на хиляди нови дронове, които ще "наводнят“ Тайванския пролив и ще държат китайската армия заета, докато пристигне още помощ, според високопоставен военен служител на САЩ. Но времето изтича за превръщането на тези планове в реалност.

В съответствие с дългогодишната си политика на "стратегическа неяснота“, САЩ никога не са се ангажирали да защитават Тайван, ако бъде нападнат от Китай. Президентът Джо Байдън многократно е казвал, че ще изпрати американска армия да защитава Тайван, въпреки че в последното си интервю той добави ново предупреждение: "Ще зависи от обстоятелствата“.

Доналд Тръмп изглежда по-малко вероятно да се намеси в полза на Тайван. В миналото той е подчертавал, че ако Китай нападне Тайван, "няма нищо, което можем да направим по въпроса“.

За всеки президент на САЩ изпращането на американски мъже и жени да защитават малка страна на другия край на света би било много трудно решение. Ето защо план А е да се възпре Си Дзинпин от опит за нахлуване, като се гарантира, че той никога няма да поглежда през Тайванския пролив и няма да постигне лесна победа, обяснява адмирал Самуел Папаро, новият ръководител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

"Те искат да предложат на света кратка, остра война, така че да се превърне в свършен факт, преди светът да може да се опомни. Моята работа е да гарантирам, че до 2027 година и след това армията на САЩ и нейните съюзници са способни да спечелят“, обясни той в кулоарите на  годишния диалог "Шангри Ла“.

Вероятната стратегия на Китай е да смаже Тайван с масирана атака без много предупреждение, допълва още Папаро. Си не иска да повтори грешката на руския президент Владимир Путин в Украйна през 2022 година, когато първоначалната пълномащабна инвазия на Москва се провали и ескалира в дълга война на изтощение.

Ключът към осуетяването на предполагаемата стратегия на Си е стратегията на САЩ Hellscape, разкрива Папаро. Идеята е, че след като китайският флот започне да пресича водния път, разделящ Китай и Тайван, американската армия ще разположи хиляди безпилотни подводници, безпилотни надводни кораби и въздушни дронове, за да установи контрол над района.

"Искам да превърна Тайванския проток в безпилотен адски пейзаж, използвайки редица класифицирани способности. Така че мога да направя живота им напълно злощастен за един месец, което ще ми даде време да направя всичко останало. Не мога да ви кажа какво е то. Но е реалистично и постижимо“, увери военният.

В статията се отбелязва, че има някои признаци, че планът Hellscape се движи напред. През март Министерството на отбраната на САЩ обяви, че ще похарчи един милиард долара за програма, наречена Replicator, за създаване на различни безпилотни надводни кораби и дронове за същата тази мисия. По думите на Папаро програмата Replicator показва, че САЩ също извличат поуки от войната в Украйна, където Киев внедри иновации в технологията за дронове.

Сроковете за доставка на тези системи са неясни. Ако рояци дронове не бъдат готови за атака, това може да увеличи вероятността от продължителен конфликт, който ще донесе тежки жертви за ВМС и ВВС на САЩ и вероятно ще се разпространи към съюзници като Япония, Южна Корея и Филипините.

Дори ако Hellscape в крайна сметка се оформи, рояците безпилотни летателни апарати сами по себе си няма да могат да се справят с огромното военно натрупване на Пекин от неговата страна на пролива. Армията на Пекин разширява своите ядрени, военноморски, въздушни, кибернетични, разузнавателни и електронни способности с рекордна скорост. Според Папаро военният бюджет на Китай вероятно е три пъти повече от публично заявения от Пекин или около 700 милиарда долара годишно. Междувременно бюджетът на Индо-тихоокеанското командване е с 11 милиарда долара по-малко от необходимото само за тази година, според писмо, изпратено до Конгреса през март от предшественика на Папаро.

Финансирането на отбранителния план не е единственият проблем. В момента американските военни нямат надежден начин да спрат китайските хипермашини – като самолетоносачи и крилати ракети. Американските космически активи също са уязвими от китайски атаки. Американските военни доставки за Тайван значително изостават от графика. Японски служители твърдят, че администрацията на Байдън се бави с искането на Токио за нова съвместна работна група, която да помогне в подготовката за конфликт за Тайван или в Южнокитайско море, където Пекин също става все по-настоятелен.

Усложняващ планирането е фактът, че пълномащабна инвазия не е единствената възможност на Си Дзинпин. Китай може да се откаже от атаката и просто да блокира острова. Пекин също използва икономическа принуда, политическа намеса и дезинформация. Противодействието на тези заплахи е извън компетенциите на Индо-тихоокеанското командване.

Като военен служител Папаро няма официална роля в международната дипломация, но има твърдо мнение за това, което той нарича "реваншистко, ревизионистко и експанзионистично“ правителство на Китай. Той вярва, че четири десетилетия опити на Запада да убеди Китай да прегърне политическата либерализация са се провалили, отстъпвайки място на нова, по-опасна ера за Азия.

"Регионът има две възможности. Първо, той може да се подчини и в крайна сметка да се откаже от част от свободите си... или може да се въоръжат до зъби. И двата случая имат преки последици за сигурността, свободата и благосъстоянието на гражданите на САЩ“, алармира Папаро.

"Никой не вижда надпреварата във въоръжаването в Азия като идеален резултат. Но ако Пекин настоява за такава, САЩ и техните партньори не могат да си позволят да я загубят. Без по-нататъшни действия от страна на Вашингтон Си Дзинпин може скоро да заключи, че Тайван му принадлежи“, отбелязва авторът.