Президентът Си Дзинпин призова Китайската народноосвободителна армия да бъде готова да нахлуе със сила в Тайван до 2027 г. Съединените щати, заедно с регионалните партньори, трябва да гарантират, че китайската инвазия няма да успее, съобщава The Washington Post.

Според високопоставен американски военен служител в Тихоокеанския регион този план зависи от бързото създаване и разполагане на хиляди нови безпилотни летателни апарати, които ще залеят Тайванския проток и ще държат китайската армия заета, докато пристигне още помощ. Но времето за осъществяване на тези планове изтича.

В съответствие с дългогодишната си политика на "стратегическа двусмисленост" Съединените щати никога не са се ангажирали да се застъпят за Тайван в случай на китайско нападение. Президентът на САЩ Джо Байдън неведнъж е заявявал, че би изпратил американската армия в защита на Тайван, въпреки че в последното си интервю добави нова уговорка: "Това ще зависи от обстоятелствата".

Изглежда по-малко вероятно президентът Доналд Тръмп да се намеси от името на Тайван, тъй като по време на мандата си той заяви пред републикански сенатор, че ако Китай нападне, "няма да можем да направим нищо".

"За всеки президент на САЩ да изпрати американски мъже и жени да защитават малка демокрация на другия край на света би било много трудно решение. Ето защо план А е да се попречи на Си Дзинпин да се опита да нахлуе, като се гарантира, че той никога няма да погледне през Тайванския проток и да види лесна победа", смята адмирал Самюел Папаро, новият ръководител на Индийско-тихоокеанското командване на САЩ.