Според двама американски делегати, които са присъствали, през март Съединените щати и Китай са възобновили полуофициалните преговори за ядрените оръжия за първи път от пет години насам, като представителите на Пекин са заявили на американските си колеги, че няма да прибягват до атомни заплахи заради Тайван, предава Reuters.

Китайските представители са дали уверения, след като американските им събеседници са изразили опасения, че Китай може да използва или да заплаши с използване на ядрени оръжия, ако бъде победен в конфликт за Тайван. Пекин разглежда демократично управлявания остров като своя територия - твърдение, което се отхвърля от правителството в Тайпе.

"Те казаха на американската страна, че са абсолютно убедени, че са в състояние да надделеят в конвенционална битка за Тайван, без да използват ядрени оръжия", е заявил ученият Дейвид Санторо, американският организатор на преговорите по Track Two, подробностите от които се съобщават от Reuters за първи път.

Участниците в преговорите по Track Two обикновено са бивши служители и учени, които могат да говорят с авторитет за позицията на своето правителство, дори и да не са пряко ангажирани с определянето ѝ. Преговорите между правителствата са известни като Track One.

Вашингтон е представен от около половин дузина делегати, включително бивши служители и учени, на двудневните дискусии, които са се провели в конферентна зала на хотел в Шанхай.

Пекин е изпратил делегация от учени и анализатори, в която са включени няколко бивши офицери от Народноосвободителната армия.

Говорител на Държавния департамент е заявил в отговор на въпросите на Reuters, че разговорите по Track Two могат да бъдат "полезни". Министерството не е участвало в срещата през март, въпреки че е знаело за нея, е заявил говорителят.

Такива дискусии не могат да заменят официалните преговори, "които изискват от участниците да се изказват авторитетно по въпроси, които често са силно разделени в рамките на (китайските) правителствени кръгове", е добавил говорителят.

Членовете на китайската делегация и Министерството на отбраната на Пекин не са отговорили на молбите за коментар.

Неофициалните дискусии между ядрените сили се проведоха в момент, когато САЩ и Китай са в противоречие по важни икономически и геополитически въпроси, а лидерите във Вашингтон и Пекин се обвиняват взаимно в недобросъвестно отношение.

През ноември двете страни за кратко възобновиха преговорите по Track One за ядрените оръжия, но оттогава те са в застой, като високопоставен американски служител публично изрази разочарованието си от реакцията на Китай.

Пентагонът, който изчислява, че ядреният арсенал на Пекин се е увеличил с повече от 20 % между 2021 и 2023 г., заяви през октомври, че Китай "би обмислил и използването на ядрено оръжие за възстановяване на възпирането, ако конвенционално военно поражение в Тайван" застраши управлението му.