Тази година в Русия няма да се проведе вече станалият традиционен марш на "Безсмъртния полк", съобщи пред ТАСС във вторник съпредседателят на централния щаб на "Безсмъртния полк на Русия" ООД, депутатът от Държавната дума Елена Цунаева.

Организаторите отбелязват, че в регионите ще се проведат алтернативни събития, посветени на паметта на "Великата отечествена война".

"Няма да стане. Към този момент редица региони вече са отказали поради заплахите, [по-специално] Република Крим. Това все пак е една неделима история, шествието на Безсмъртния полк, ако някъде хората нямат такава възможност, нека използваме други възможности", отговори тя на въпроса дали ще бъде организирано традиционното пълно шествие по улиците на градовете.

Цунаева отбеляза, че всеки е поканен да публикува снимки на свои роднини ветерани в социалните мрежи, на дрехи, на автомобили...

"Акцентът е портретите да са до нас, около нас през целия ден. <...> Сигурна съм, че празникът ще бъде прекрасен“, допълни тя.

По-рано председателят на централния щаб на общоруското обществено движение "Доброволци на победата", депутат от Държавната дума Олга Занко заяви пред ТАСС, че руснаците ще могат да участват в проекта "Стена на паметта", в който всеки може да занесе и постави портрети на своите роднини - ветерани от Великата отечествена война - на специални места. На свой ред Цунаева уточни, че "Безсмъртният автомобилен полк, Прозорци на победата“ може да се проведе и в регионите.

Участвайки в кампанията "Безсмъртният полк", потомците на руските воини от Втората световна война всяка година излизат по улиците на градове и села с портрети на своите роднини и приятели - участници във "Великата отечествена война“ и работници от тила. Шествието се провежда редовно в Русия на 9 май от 2012 г., когато се проведе първото подобно мероприятие в Томск. През 2019 г. повече от 10 милиона души са участвали в шествия в 3700 градове и населени места на Руската федерация.

През 2020 и 2021 г. Безсмъртният полк се проведе онлайн поради пандемията. Този формат позволява на потребителите да качват снимки на роднини ветерани на сайта на Безсмъртния полк, след което те се показват като част от "виртуално шествие“. В същото време на качилите снимките се съобщава в колко часа ще бъде показан портретът на техните ветерани. За всеки регион, участващ в шествието, бяха организирани отделни предавания.

През 2022 година мероприятията бяха в смесен формат – на живо и онлайн.