САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия предупредиха съвместно, че Народноосвободителната армия на Китай "агресивно вербува“ западни пилоти на изтребители, съобщава британският вестник Financial Times.

Националният център за контраразузнаване и сигурност на САЩ (NCSC) и неговите партньори в мрежата за споделяне на разузнавателна информация Five Eyes са издали предупреждение, че Китай продължава да вербува настоящи и бивши пилоти от САЩ и страните от НАТО, въпреки опитите за блокиране на практиката.

"За да преодолее своите недостатъци, китайската армия агресивно вербува западни военни таланти, за да обучават своите авиатори, използвайки частни фирми по света, които крият връзките си с Пекин и предлагат на новобранците прекомерно високи заплати“, обяснява Майкъл Кейси, директор на NCSC.

Притесненията относно проблема нараснаха, след като през 2022 година бе разкрито, че частното училище Test Flying Academy в Южна Африка използва повече от две дузини пенсионирани пилоти от британските ВВС, ВМС и армията, за да помагат в обучението на китайски военни пилоти.

Кейси казва, че западните партньори наскоро са постигнали известен напредък в предотвратяването на набирането на персонал, но усилията на Китай продължават да "се развиват в отговор“. По думите му предупредителният бюлетин има за цел да подчертае продължаващата заплаха и да възпре западните пилоти да помагат на Китай.

"За някои бивши военни пилоти възможността отново да управляват екзотични изтребители може да е привлекателна, особено ако идва с висока заплата“, коментира служителят.

Бюлетинът на Five Eyes подчертава, че вербовчиците са използвали "подли методи за набиране“, които прикриват китайското военно участие. Вербовчиците също така са се насочили към бордни инженери, персонал от центрове за въздушни операции и експерти, запознати с военната тактика.

Като част от обучението китайците са се опитали да получат знания за съвременната западна авиация и тактики, които могат да бъдат използвани например в конфликта около Тайван.

В бюлетина се казва още, че специалистите по подбор на персонал предлагат изгодно заплащане за работа в Китай, Южна Африка и други страни. Западните пилоти също са търсени чрез "ловци на хора“ и професионални сайтове за контакти.