Венецуела и Хондурас изразиха солидарност с Мексико след нахлуването на еквадорската полиция в нейната дипломатическа мисия в Кито, предаде РИА Новости.

По-рано ръководителят на мексиканското външно министерство съобщи, че мексикански дипломати в Еквадор са били ранени по време на щурма на посолството, когато местните сили за сигурност нахлуха, за да арестуват укриващия се бивш вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас.

"Проведох телефонен разговор с министъра на външните работи на Мексико Алисия Барсена и изразих пред нея абсолютната солидарност на президента Николас Мадуро с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор пред лицето на този варварски акт, който нарушава всички принципи на международното право", написа венецуелският външен министър Иван Гил Пинто на страницата си в социалната мрежа X.

Президентът на Хондурас Ксиомара Кастро също изрази солидарност с Лопес Обрадор от името на своята страна.

"Атаката срещу мексиканското посолство от правителството на Еквадор с цел отвличането на бившия вицепрезидент Хорхе Глас е неприемлива за международната общност... Ние категорично осъждаме това нарушение на суверенитета на мексиканската държава и международното право", написа президентът на Хондурас в социалната мрежа X.

В петък (5 април) правителството на Мексико реши да предостави политическо убежище на бившия еквадорски вицепрезидент Глас. Той се намира в мексиканското посолство от миналия декември и е поискал защита и е получил достъп като гост. По-късно правителството на Еквадор поиска от Мексико да влезе в посолството и да арестува Глас, но на полицията е отказан достъп.

Хорхе Глас, който е освободен в края на 2022 г. след 5-годишна присъда за подкуп и заговор, беше осъден през декември 2023 г. на шест години затвор по делото за корупция.

Издаването на заповед за ареста му стана след като той се укри в мексиканската дипломатическа мисия.