Еквадорската полиция нахлу в мексиканското посолство, намиращо се в столицата на страната, където се укриваше бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас, и го задържа. След това Мексико спря отношенията си с Еквадор, пише Bloomberg.

Мексико планира да прекрати дипломатическите си отношения с Еквадор, според  президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той вече е инструктирал външния министър на Мексико да преустанови дипломатическите отношения с Еквадор, наричайки ареста "нарушение на международното право и суверенитета на Мексико".

Акцията, според Bloomberg, се е случила няколко часа след като Мексико е предоставило политическо убежище на Глас, който е бил в посолството от декември 2023 година поради заповед за ареста му от еквадорските власти. Външното министерство на Мексико също е заявил на 5 април, че отхвърля засиленото присъствие на еквадорски полицейски агенти близо до посолството и изисква зачитане на суверенитета му.

Глас, който има две присъди за корупция е избягал в посолството, след като в съобщение, разпространен от Главната прокуратура на Еквадор, се посочва, че той е подкупил съдия, за да го освободи предсрочно, докато изтърпява присъда за подкуп.

В началото на миналата година в Мексико в северния щат Синалоа членове на картела се опитаха да освободят наркобоса Овидио Гусман Лопес, който беше задържан от полицията, което предизвика безредици по улиците и насилие, а в сблъсъците бяха убити най-малко 19 заподозрени престъпници и 10 военни.