Съединените щати призоваха своите граждани да напуснат Хаити "възможно най-скоро", след като насилието ескалира в островната държава и принуди 15 000 души да избягат поради сблъсъци и въоръжени мъже, нахлули в най-големия затвор в страната, предават Reuters и ВВС.

САЩ, където живеят повече от милион хаитяни, заявиха, че американското посолство ще предложи ограничени операции днес, докато Канада обяви, че временно ще затвори посолството си.

Хаити обяви 72-часово извънредно положение и наложи комендантски час, а правителството на Хаити обяви, че ще преследва убийци, похитители и други престъпници, за които смята, че са избягали от затвора, след като банди освободиха почти всички затворници (над 4000 според данните посочени от ВВС).

Последният скок на насилие в страната започна в четвъртък, когато министър-председателят замина за Найроби, за да обсъди изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити. 

Влиятелният лидер на бандата, отговорна за насилието Джими Шеризие, призова престъпните групи да се обединят, за да свалят от власт премиера Ариел Хенри.