Азербайджански граничари задържаха Рубен Варданян, бивш ръководител на правителството на непризнатата република Нагорни Карабах, при опит да влезе на територията на Армения, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от Държавната гранична служба на Азербайджан.

 "На 27 септември на ГКПП "Лачин“ бе задържан нелегално пребиваващият в страната Рубен Варданян, роден през 1968 г., който заемаше длъжността т.нар. държавен министър на т.нар. Република Нагорни Карабах. Той е отведен в Баку, придружен от членове на силите за бързо реагиране“, се казва в изявление на ведомството.

Отбелязва се, че задържаният е бил предаден на "държавните агенции, които могат да вземат решение по отношение на въпроса“.

По-рано източник, близък до Варданян, разкри пред ТАСС, че той се е опитал да замине за Горис, област Сюник в Армения. "Рубен Варданян бе задържан при преминаване на моста Акари“, поясни събеседникът на агенцията.

Съпругата на Варданян Вероника Зонабенд потвърди информацията за задържането му.

"Тази сутрин моят съпруг Рубен Варданян, филантроп, бизнесмен и бивш държавен министър на Република Арцах [Нагорни Карабах], беше арестуван и заловен от азербайджанските власти на границата, докато се опитваше да напусне Арцах“, написа тя в официалния канал на Варданян в Telegram. ТАСС не разполага с коментари от арменските власти.

Рубен Варданян е основател на компанията "Тройка Диалог“ и първият президент на Сколковското училище по мениджмънт. През септември 2022 г. обяви, че е решил да се откаже от руско гражданство и да се премести в Нагорни Карабах. През ноември 2022 г. е назначен за държавен министър на непризнатата НКР. През февруари 2023 г. е отстранен от длъжност.