"Новите санкции срещу Русия останаха в неизвестност заради гръцко-унгарския протест", пише европейската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Унгария спечели невероятен съюзник. 

След като до голяма степен играеше соло в опозицията си срещу руските санкции, Будапеща сега получава подкрепа от Атина в скептицизма си относно най-новите мерки срещу Русия, това са заявили петима дипломати от ЕС пред медията.

В момента ЕС обсъжда 11-ия си пакет от санкции срещу Русия след началото на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна преди повече от година. Докато 10-те предишни санкционни пакета са съсредоточени върху мерки за изпразване на бойния арсенал на Владимир Путин, сега Брюксел иска да избегне заобикалянето на своите санкции. В безпрецедентна стъпка за блока, настоящият пакет може да е насочен към други страни, помагащи на Москва да избегне търговското си ембарго.

Но Будапеща и Атина поставиха прът в колелото, като свързаха одобрението си за пакета с отделен трънлив въпрос, включващ Украйна. 

Киев състави списък с частни компании, които нарича "спонсори на войната", който включва редица европейски компании. 

Странната двойка иска някои от техните компании да бъдат заличени от този списък, преди да се съгласят с пакета от санкции. Въпреки че тези проблеми обикновено не са свързани, Унгария и Гърция използват пакета от санкции като политически лост, за да извадят своите компании от списъка на Украйна. 

Това предизвика напрежение на срещата на външните министри на ЕС по-рано тази седмица, където германският външен министър Аналена Бербок директно разкритикува Унгария, според дипломати, запознати с обмена.

На срещата на посланиците на ЕС в Гърция, тя е в челните редици на дискусията, това са заявили четирима от дипломатите. Атина отхвърли предложенията за заобикаляне на санкциите. 

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за нарушаване на санкциите, те трябва да бъдат доведени до вниманието на засегнатите държави-членки на техническо ниво, така че това да бъде адекватно разследвано и след това да бъдат предприети съответните действия“, заяви ЕС дипломат, запознат с събитията. "В случая с украинския списък с имена на гръцки компании са обвинени като международни военни спонсори, въпреки че не нарушават ограничителните мерки срещу Русия.“

Друг дипломат от ЕС е заявил, че макар да са съпричастни към гръцката позиция, "въпросът е колко вреди [на тяхната икономика], а Гърция казва, че е много. Ние нямаме проблем с тази позиция, но независимо от това, разбира се, искаме следващия пакет от санкции."

Върховният представил по външните работи и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел, вече обеща да преодолее различията в украинския списък. Двама от дипломатите са заявили, че сега зависи от него да работи с украинците за намиране на решение.

Не се вижда споразумение

Друг дипломат от ЕС е заявил, че докато Унгария и Гърция отказват да се споразумеят за каквото и да било, преди компаниите им да бъдат изключени от списъка, "няма натиск наистина да се придвижи и към другите страни“. 

Въпреки това дипломатите заявяват, че гледат на Атина и Будапеща по различен начин. Нивото на разочарование от Будапеща е много по-високо, като се има предвид, че нейната проруска и прокитайска линия често пречи на ЕС да постигне единодушие по изявленията за Москва и Пекин. Тя (Будапеща) също така блокира одобрението на осми транш от парите на ЕС за възстановяване на военна помощ за Украйна.

Нова версия на пакета, изпратена до пратениците на ЕС и видяна от POLITICO, не включва големи промени. Третият проект адаптира някои технически формулировки по отношение на освобождаването на замразени активи и пояснява, че казахстанският петрол все още може да се изпраща през тръбопровода "Дружба" до Европа. Той също така добавя повече от 50 допълнителни руски компании, за които властите на ЕС не могат да разрешат трансфер на стоки и технологии с двойна употреба в сравнение с предишната версия на проекта за санкции. 

И на двете срещи тази седмица Германия и други (страни) са отново скептични относно назоваването и опозоряването на други държави, тъй като се страхуват, че това ще навреди на дипломатическите отношения или ще накара други държави, заподозрени в улесняване срещу санкциите, да се впуснат в обятията на Русия или Китай.

Все още не е ясно кога пратениците на ЕС ще обсъдят отново пакета от санкции. Двама от дипломатите са заявили, че има консенсус за едно нещо: накрая да се договори пакетът. 

Но тъй като все още няма ясен краен срок, може да мине известно време, преди дипломатите да постигнат съществен напредък. Френският външен министър Катрин Колона е заявила, че пакетът трябва да бъде приключен от следващия Съвет по външни работи, но това ще стане чак на 26 юни и се пада само няколко дни преди срещата на европейските държавни и правителствени ръководители в края на месеца. Някои от дипломатите обаче са се противопоставили на това предложение, като са заявили, че сделката трябва да се постигне по-рано, за да се избегне неудобството на ЕС.