Служители на Пентагона работят с компанията на милиардера Илон Мъск SpaceX, за да попречат на руската армия да използва интернет терминалите Starlink на бойното поле в Украйна, съобщава Bloomberg, като се позовава на Джон Плъм, ръководител на отдела за космическа политика на Министерството на отбраната на САЩ.

Отбелязва се, че по този въпрос САЩ "активно си сътрудничат с правителството на Украйна и SpaceX“.

"На този етап успяхме да се противопоставим на руската употреба [на Starlink], но съм уверен, че Русия ще продължи да се опитва да намери начини да използва Starlink и други търговски комуникационни системи. Това ще продължи да бъде проблем, мисля, че ние се справихме с него и намерихме добри решения както със Starlink, така и с Украйна“, поясни той в интервю за Bloomberg News.

Плъмб обаче отказа да навлезе в подробности за това какви методи или процедури се използват за ограничаване на използването на преносими комуникационни терминали от Русия, които се свързват с флота от нискоорбитални сателити на SpaceX. Представители на украинското правителство също не са коментирали въпроси.

Агенцията отбелязва, че терминалите Starlink все още се рекламират за продажба в Русия на платформи като сайта за електронна търговия Ozon. Продавачите твърдят, че работят на база абонамент, издаден от името на граждани на европейски страни, където технологията е лицензирана.

Михаил Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна, заяви, че до май 2022 година Украйна е получила 10 000 терминала Starlink, които осигуряват критични комуникации във войната с Русия. Впоследствие Пентагонът възложи на SpaceX едногодишен договор на стойност 23 милиона долара, който изтича този месец.