В събота (1 юни) министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се е опитал да пренасочи вниманието към заплахата от Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, опитвайки се да облекчи опасенията, че конфликтите в Украйна и Газа са отклонили вниманието от ангажиментите на САЩ в областта на сигурността в региона, предава Reuters.

Остин, който е говорител на годишната среща на върха по въпросите на сигурността "Диалогът Шангри-Ла" в Сингапур, се срещна с китайския си колега Дун Дзюн в петък (31 май) в опит да охлади напрежението по въпроси от Тайван до военната активност на Китай в Южнокитайско море.

Налице е нарастваща загриженост, че съсредоточаването на Вашингтон върху подпомагането на Украйна да се противопостави на руското нахлуване и подкрепата за войната на Израел в Газа, като същевременно се опитва да гарантира, че конфликтът няма да се разпространи, е отвлякло вниманието от Индийско-тихоокеанския регион.

"Въпреки тези исторически сблъсъци в Европа и Близкия изток, Индийско-тихоокеанският регион остава наш приоритетен театър на действие", е заявил Остин в речта си, която изглежда е имала за цел да подчертае наследството на администрацията в региона, тъй като първият мандат на президента Джо Байдън наближава своя край, допълва британската медия.

"Нека бъда ясен: Съединените щати могат да бъдат сигурни само ако Азия е защитена", е заявил Остин. "Ето защо Съединените щати отдавна поддържат присъствието си в този регион".

Остин е подчертал значението на съюзите в региона.

"И ... мирното разрешаване на споровете чрез диалог, а не чрез принуда или конфликт. И със сигурност не чрез така нареченото наказание", е добавил Остин, отправяйки забележка към Китай.

В речта са взети на прицел действията на Пекин в региона, включително в Южнокитайско море, без в по-голямата си част да назовава Китай.

В отговор китайският генерал-лейтенант Цзин Цзянфън е отбелязал, че американската стратегия за Индийско-тихоокеанския регион има за цел "да създаде разделение, да провокира конфронтация и да подкопае стабилността".

"Тя обслужва единствено егоистичните геополитически интереси на САЩ и противоречи на историческите процеси и на общите стремежи на регионалните държави за мир, развитие и взаимноизгодно сътрудничество", е посочил Цзин, заместник-началник на Обединения щаб на Централната военна комисия на Китай.

Някои американски служители твърдят, че Пекин е станал по-смел през последните години, като наскоро започна това, което определи като "наказателни" учения около Тайван, изпрати тежко въоръжени военни самолети и организира имитационни атаки след встъпването в длъжност на Лай Чинг-те като президент на Тайван.