Изстрелването на Starliner на Boeing, който трябваше да излети на първото си пътуване с екипаж в събота (1 юни), беше прекратено минути преди старта, пише CNN.

Очакваше се новият апарат да излети на върха на ракета Atlas V от космическата станция "Кейп Канаверал" във Флорида, на борда на която ще бъдат ветераните астронавти на НАСА Бъч Уилмор и Суни Уилямс.

Но автоматично спиране, задействано от наземния модул за изстрелване или компютъра, който изстрелва ракетата, спря часовника за обратно броене на 3 минути и 50 секунди преди старта.

Първият полет на CST-200 Starliner с двама астронавти до Международната космическа станция (МКС) е дългоочакван и много отлаган момент, когато Boeing се бори да получи по-голям дял от доходоносния бизнес на НАСА, доминиран от SpaceX на Елон Мъск.

Първият опит на Boeing да изпрати Starliner без екипаж до космическата станция през 2019 г. се провали поради софтуерни и инженерни грешки. Вторият опит през 2022 г. беше успешен, което проправи пътя към усилията за стартиране на първата тестова мисия с екипаж.

Обратното броене на 6 май е спряно само два часа преди изстрелването заради повреден клапан за налягане на горната степен на ракетата Atlas, последвано от седмици допълнителни забавяния, причинени от други инженерни проблеми, които междувременно са отстранени, на самия Starliner.

Прогнозите за изстрелването в събота сочеха 90% вероятност за благоприятни метеорологични условия, а по-рано през деня ULA заяви в социалните медии, че всички системи са "готови" за навременно изстрелване.

Boeing, чиито операции с търговски самолети са в безпорядък след няколко последователни кризи, силно се нуждае от победа в космоса за своето начинание Starliner - програма, която изостава от графика с няколко години и има надхвърляне на разходите с повече от 1,5 млрд. долара (2.75 млрд. лева).

Докато Boeing се бори, SpaceX се превърна в надеждно превозно средство до околоземна орбита за НАСА, която подкрепя ново поколение частни космически кораби, които могат да превозват астронавти до МКС, а в бъдеще - в рамките на амбициозната програма Artemis - до Луната и евентуално до Марс.