Володимир Зеленски си изпусна нервите преди срещата с лидерите от НАТО във вторник вечерта. Украинският президент беше разгневен по-рано през деня от, както сам го определи, "абсурдното“ нежелание да се даде на страната му ясен график за членство.

Този изблик на свой ред разгневи партньорите, които са насочили милиарди долари оръжия и помощ в защитата на Украйна срещу руската инвазия - САЩ не са били предупредени, преди Зеленски да отприщи атаката си в социалните медии, пише Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

По време на вечерята във Вилнюс, когато американският президент Джо Байдън се върна в хотела си, другите лидери са предали ясно послание на Зеленски, според един присъстващ човек.

Трябва да се успокоите и да погледнете пълния пакет, са казали те на Зеленски. В края на краищата той беше подновен ангажимент за евентуално членство и нови гаранции за сигурност от Групата на седемте държави. На следващия ден съобщението изглежда беше хванало "дикиш“.

"Независимо дали ни харесва или не, хората искат да видят благодарност“, заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс пред репортери на следващата сутрин. "Вие убеждавате страните да се откажат от своите запаси“ от оръжия и боеприпаси, добави той.

Този разказ за задкулисните спорове се основава на интервюта с повече от дузина дипломати и официални лица, участващи в срещата на върха, които поискаха да не бъдат назовавани, обсъждайки лични разговори.

Лидерите на НАТО искаха да дадат искра надежда на кандидатурата на Украйна за членство, когато пристигнаха във Вилнюс: Те търсеха формулировка, която ще изглежда като напредък и която Украйна може "да продаде“ като напредък, но по същество не ги оставяше по-близо до въвличането им във война с ядрената сила Русия.

'Политическа воля'

Освен това те имаха работа с украинско правителство, работещо под силния натиск на войната и чиито очаквания не винаги бяха в съответствие с политическата реалност, както се виждаше от Алианса.

"Разбирам разочарованието на украинците“, каза в интервю естонският външен министър Маргус Цахкна.

В дните преди срещата дипломати, симпатизиращи на Украйна, настояваха, че Киев отправя реалистични искания по въпроса за членството. Но публичните коментари на украинската администрация предполагат друго.

Външният министър Дмитро Кулеба заяви в интервю за телевизия Bloomberg във вторник, че Украйна се е надявала да получи официална покана за присъединяване към НАТО на срещата на върха, дори ако членството и колективните отбранителни ангажименти, които идват с него, ще бъдат формализирани едва след като войната свършва. Това никога нямаше да се случи, казват други дипломати.

"Имаше липса на политическа воля“, заяви Кулеба пред Анмари Хордерн от Bloomberg Television.

Най-важното е, че САЩ и Германия настояха да отменят ангажимента Украйна да се присъедини към алианса. По-ранните чернови на комюникето предлагаха по-ясен път към евентуално присъединяване на Украйна, но Байдън и канцлерът Олаф Шолц бяха предпазливи да отидат твърде далеч.

Техните екипи поискаха промени в последните дни преди срещата, което разстрои много други европейски страни, както и украинците.

Когато Байдън кацна във Вилнюс в понеделник вечерта, формулировката за пътя на членството все още не беше окончателна. На следващия ден украинският екип научи, че текстът е почти уреден и няма да им хареса. Те решиха да изпратят провокативния туит, в опит да върнат дебата обратно в своя полза.

Постът със сигурност привлече вниманието на преговарящите, но ефектът от него беше контрапродуктивен.

Особено раздразнени бяха американците. Британците се намесиха в опит да успокоят ситуацията, докато германците също се опитаха да измислят алтернативи.

Тъй като ситуацията заплашваше да излезе от релси, началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак се обади на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, но текстът все пак беше одобрен преди пристигането на украинците.

Когато Зеленски стигна до срещата на върха, той беше посрещнат с откровени критики от няколко други лидери, които ясно показаха, че е преминал границата.

Притесненията сред по-ревностните поддръжници на Киев бяха, че съюзниците ще повторят грешката от 2008 г., когато неясен ангажимент за украинско членство се оказа провокация за Русия, без да предлага достатъчна защита срещу военна агресия.

"Като поставя две условия към членството на Украйна, които не са съществували преди, НАТО създава впечатлението за хладно отношение към Украйна“, казва Кристин Берзина, геополитически анализатор в Германския фонд Маршал във Вашингтон. "Това отменя нещата, които НАТО договори предишната вечер, постигайки споразумение относно кандидатурата на Швеция, и смекчава другия много проукраински и много груб език срещу Русия в комюникето на срещата на върха“.

Някои от тези, които настояват за предпазливост, си спомнят историята на европейските войни и по-специално начина, по който държавите са въвлечени в дълготрайни конфликти в началото на миналия век.

Съществува и сложността на това как може да приключи войната в Украйна и възможността тя да остави части от територията на Украйна спорни и окупирани от руските сили. Някои дипломати бяха загрижени, че ясният ангажимент за задействане на членство в НАТО би усложнил всякакви евентуални преговори.

Но имаше и колективно разбиране за необходимостта от проектиране на единство.

Зеленски "никога не е бил сам“ на вечерята, заяви латвийският премиер Крисиянис Каринс в друго интервю за Bloomberg Television. "Нямаше враждебност, всички говореха едно и също“.

Алиансът "няма да приеме никоя страна по време на война, защото това веднага би вкарало НАТО във война“, добави той.

Зеленски все още изглеждаше студен, когато се насочи към срещата с Шолц в сряда сутринта, особено в сравнение с Риши Сунак от Обединеното кралство – един от най-ентусиазираните поддръжници на Украйна – и Марк Рюте от Нидерландия, който ръководи усилията за обучение на украински пилоти на изтребители F-16 за украинските ВВС.

На този етап дипломатите и от двете страни определяха избухването на Зеленски от предишния ден като позната маневра, предназначена да повиши залозите в преговорите, ход, който се отплати в миналото, но този път не - украинският президент многократно заплашваше да не се появява в седмиците преди срещата на върха.

Когато говори с репортери около обяд, тонът на Зеленски се промени.

"Разбираме, че някои се страхуват да говорят за нашето членство в НАТО сега, защото се страхуват от глобалната война“, заяви Зеленски пред репортери. Украйна приема, че може да се присъедини само "когато в нашата земя е безопасно“, добави той.

Тогава президентът заяви, че иска да включи "думи на благодарност“ за стъпките, предприети от съюзниците, като изпъстри коментарите си с тази дума – "благодарност“.

"Ще се погрижим да получите това, от което се нуждаете“, каза Байдън, застанал до Зеленски по-късно в сряда, с вратовръзка в украинските цветове. "Очаквам с нетърпение деня, в който ще проведем срещата, за да отпразнуваме вашето официално, официално членство в НАТО“.