Словения се присъедини към декларацията на държавите от Г-7 за подкрепа за предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна, предава РБК-Украйна, като се позовава на изявление на държавния глава на страната Володимир Зеленски.

"Благодарен съм на правителството на Словения и лично на премиера Робърт Голоб за присъединяването към декларацията на Г-7 относно гаранциите за сигурност на Украйна“, написа той.

Зеленски отбеляза, че Украйна и Словения имат "общи ценности за свобода и демокрация, както и желание за мир и справедливост за цялата евроатлантическа общност“.

В хода на срещата на върха на НАТО лидерите на страните от Г-7 се споразумяха за декларация за гаранции за сигурност на Украйна. Това предполага дългосрочна подкрепа в областта на сигурността и икономиката.

Зеленски отбеляза, че новите гаранции за сигурност, предвидени в декларацията, ще бъдат разширени в резултат на двустранни споразумения с партньори. Всяка държава може да се присъедини към подкрепата за Украйна. Досега това са направили над 25 държави.