Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново защити отказа на Алианса да покани официално Украйна да се присъедини към организацията, като заяви, че към настоящия момент приоритет не е оформянето на пътя на Киев към членство, а подкрепата с оръжие, съобщава германският вестник Die Zeit.

Продължаващите доставки на оръжия са жизненоважни за оцеляването на Украйна – и условие за членство: "Защото, ако Украйна не продължи да съществува, няма въпрос за членство“, обясни позицията си Столтенберг. Доставките на оръжие в момента са спешната необходимост“, върху която НАТО се концентрира.

В същото време норвежецът подчерта, че страната се е доближила до членство в НАТО, въпреки липсата на официална покана. Това се вижда например от решението да се откаже от план за действие, който обикновено предхожда присъединяването.

"Украйна се доближи до НАТО повече от всякога. И ние ще отправим покана към нея да се присъедини към НАТО, ако съюзниците се съгласят, че условията са изпълнени. Днес се срещаме на ниво равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници“, увери Столтенберг пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.