В събота (30 март) следобед посланици и други представители на повече от 130 дипломатически мисии се събраха на импровизиран мемориал пред кметството в Крокус в памет на жертвите на терористичния акт от 22 март. От Kyiv Post забелязаха, че руският президент Владимир Путин отсъства.

Сред полагащите цветя са посланикът на САЩ Лин М. Трейси, заместник-ръководителят на мисията на Обединеното кралство Том Дод и повече от 250 представители от страните от ЕС, Турция, Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

Говорител на руското външно министерство заяви: "На възпоменателното събитие присъстваха ръководители и служители на над 130 дипломатически мисии. Дълбоко сме благодарни на почетните представители на дипломатическия корпус за тяхната солидарност с руския народ в такъв труден час."

Руската държавна информационна агенция РИА Новости коментира, че сред присъстващите са били представители на редица "недружелюбни държави".

След нападението от миналия петък хиляди хора оставиха цветя, венци, плюшени мечета и други знаци на уважение, след като в кметството на Крокус беше издигнат импровизиран мемориал.

В отговор на въпроси защо Владимир Путин не е посетил нито мястото на тежкото престъпление, нито някой от ранените или семействата на жертвите, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че руският президент "може и да се държи твърдо, но е дълбоко разтревожен от... смъртоносната атака от миналата седмица".

"Държавният глава приема тези трагедии присърце. И повярвайте ми, това, че не виждате сълзи по лицето му, не означава, че не е наранен. И се съмнявам, че някой, включително ние с вас, знае за вътрешните му вълнения", е заявил Песков пред руските медии.

В събота държавната информационна агенция ТАСС, цитирайки данни на руското министерство на извънредните ситуации, съобщи, че броят на ранените при нападението вече е 551 души. Нито министерството, нито новинарският сайт успяха да обяснят защо тази цифра е много по-висока от посочените в предишните бюлетини.

"В петък министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко заяви, че броят на жертвите е нараснал на 144, след като тежко ранен е починал в болница.

Клон на групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, което е най-смъртоносното на руска територия от повече от 20 години. Москва обаче продължава да настоява, че Украйна и Западът имат пръст в терористичната атака - твърдение, което Киев, заедно с Вашингтон и Лондон, категорично отрича", пише Kyiv Post.